Napisano 9 Grudzień 200321 l Witam! Przy renderowaniu w rozdzielczosciach powyzej 5000x5000 Brasil zglasza jakies bledy (blad tworzenia bitmapy??) i wywala mi MAX\'a. Potrzebuje wykonac rendery w rozdzielczosci 11000x8000. Czy ktos kto ma jakies nowsze wersje Brasila moglby powiedziec czy tam ten blad zostal poprawiony? Ja mam jedna ze starszych wersji moze w tym lezy przyczyna? Pozdrawiam!
Napisano 9 Grudzień 200321 l To nie jest ograniczenie brazila ale maxa. Nie znam jego maksymalnych ograniczen ale przy podailce jaka podales ten sam komunikat wyskakuje w scanline nawet w pustej scenie.
Napisano 9 Grudzień 200321 l Tak na szybko najwyzsza jaka dalo mi sie zyskac rozdzielczosc to 8000x6000. Nie ma znaczenia czy renderujesz full size czy tylko region, wieksza i tak sie wywala. Ale to scanline. No a brazil to mowi do widzenia i nie ma chyba znaczenia tutaj sprzet - P4 ht 2.8ghz 1gb ram 400ddr
Napisano 10 Grudzień 200321 l Autor Witam! Ja sprawdzalem w skyline 8000x12000 i poszlo! (ale jedna kulka liczyla sie... z 8 minut - najwiecej zajelo przygotowanie do renderingu). Wiec to nie jest wina MAX\'a... Moze wiec jednak Brasil?? PS. Moze zamieszcze ta kulke w natural size? [lol2] Pozdrawiam!
Napisano 10 Grudzień 200321 l Poszlo ale chyba tylko w maxiu 6 bo w 5 nie chce - error creating bitmap. Nie wiem co chcesz wyrenderowac ale jakby nawet poszlo i brazil sie nie wywalil to pewnie musialbys zapomniec o kompie na kilka tygodni. Ja renderujac w 1600x1200 jakies szkla, carpainty z gi czekam 15-30 godzin na amd1700 + 1gb ram
Napisano 10 Grudzień 200321 l Autor Witam! Test wykonywalem na MAX R5, Athlon 1700, 512 RAM, RivaTNT (takie sa u nas na uczelni...). Wlasnie ten blad wyskakiwal u mnie... Render robilem dla obiektu bez matrialu, moze to ma znaczenie. Tak czy inaczej, Brasil wywala sie juz na 5000x5000, a chcialbym tak 8000x6500... Pozdrawaim!
Napisano 10 Grudzień 200321 l Dziwne to jak poprzednio sprawdzalem to scanline nie chcial robic w 8000x6500 po restarcie robi. Brazil na maxie 5 tez renderuje ale tylko w trybie CROP. Renderujesz sobie male kawaleczki koniecznie z zakladkami i sklejasz w szopie. Powodzenia.
Napisano 10 Grudzień 200321 l Musi byc crop bo na regionie max sie wywala i niezbedny jest restart systemu. A z cropem sprawdzalem scenke brazilowa z dzbankami w 8000x6500 i chodzi piknie. Tylko przy takiej scenie nie ma ta rozdzielczosc sensu bo widac wszystkie niedociagniecia geometrii, ale jak sie domyslam do architektury jest ok.
Napisano 10 Grudzień 200321 l Autor Witam! Dzieki! Sprobuje z CROP\'em. W sumie to nawet moze niezle rozwiazanie. Taki render jak potrzebuje 11000x8000 na raz liczylby sie pewnie z pare dni, a tak po kawalku w wolnych chwilach sobie go w pare dni poskladam. No i na wypadek jakiejs awarii tez nie trzeba zaczynac od zera! Ale dziwne, ze CROP tak a REGION nie... Pozdrawiam!
Napisano 10 Grudzień 200321 l Autor Witam ponownie.... Sprawdzilem! Dziala piknie! nawte przy 20000x20000! [piwo] Pozdrawiam!
Napisano 11 Grudzień 200321 l A pokazesz w galerii co renderujesz wyjatkowego w tak niecodziennej rozdzielczosci?
Napisano 13 Grudzień 200321 l Autor Witam! ...kiedys napewno, ale jeszcze sporo pracy przede mna! Chodzi o kosciol z Leszna! Potrzebuje takiej rozdzielczosci na plakaty 70x100cm. Aktualnie mozna obejrzec conieco w dziale WIP... Pozdrawiam!
Napisano 25 Grudzień 200321 l Autor Witam! Pojawil mi sie jeszcze jeden problem, a mianowicie taki, ze Brazil wywala blad: unable to initialize ray server. Taki komunikat pojawia sie przy renderach okolo 4000x4000, jak ta sama scene odpale dla 2000x2000 to idzie i liczy sie bez bledow! :o Co jest? Pozdrawiam!
Napisano 26 Grudzień 200321 l Ja sobie tak z czystej ciekawosci sprawdzilem v-ray\'a. Wnioski sa nastepujace zapuscilem 10000x10000 i bez problemu. Jedynie co to pozarl mi caly 1Gb ram, Max R6
Napisano 26 Grudzień 200321 l Autor Witam! Wiedzialem, ze w koncu ktos od VRay\'a zarzuci podobny komentarz. @Seba@, wez pod uwage, ze to zalezy od sceny jaka usilujesz przeliczyc. Moja ma wazy juz 60MB, a same tekstury zajmuja ok. 1GB. Jak chce przerenderowac kulke, to i 120000x12000 od reki moge zrobic... Poza tym, mam 512MB RAM\'u. Nie sadze zeby mialo znaczenie jaki renderer, tylko bardziej jaka scena... Pozdrawiam!
Napisano 26 Grudzień 200321 l Musisz chyba zmniejszyc teksturki. To ze scena ma 60mb ok ale tych tekstur 1gb to nie widac wogole na twoim renderku. Na oko na wierzy wzor powtarza sie 9~10 razy wiec zmniejsz ja w photoshopie i zapisz jako .jpeg z wysoka jakoscia. Naprawde niema sensu dawac tifow hires, z jpeg bedziesz mial lepszy antialiasing tekstur i jak zmniejszysz rozdzielczosc tekstury to moze pojdzie render. Swoja droga to nie rozumiem dla czego chcesz miec zylete render w takiej rozdzialce. Bedzie wygladac bardzo sztucznie. Przy mniejszej rozdzielczosci i mniejszym samplowaniu pojawi ci sie fajne ziarno i jak dopiescisz w photoshopie, wstawisz otoczenie, niebo i ludzi efekt bedzie bardziej realistyczny. Powodzenia.
Napisano 26 Grudzień 200321 l Autor Witam! Tekstury beda JPG, ale w tej chwili musza byc TIFF. Narazie rozkladam je na budowli a czeka mnie jeszcze domalowanie syfow i roznych smieci na ceglach, ramach okien itd. Nie chce jeszcze zapisywac jako JPG, bo w pozniejszym etapie bede musial je raz jeszcze otwierac, zmieniac i zapisywac ponownie - 2 razy zapis jako JPG to spora strata jakosci! Obraz bedzie w formie plakatu 100x70cm wiec dosc duzy i bedzie widac nawet mini smieci, wiec wlasnie dlatego staram sie o zachowanie wysokiej jakosci... NIE BEDZIE ENVIORMENT! Zadnych ludzi, drzewek i innych smieci. Chodzi tylko o pokazanie modelu, reszta i tak nie bedzie brana pod uwage, wiec nie mam ochoty tracic na to czasu... Pozdrawiam!
Napisano 26 Grudzień 200321 l Fakt takie textury to lekka przesada, musisz wzac pod uwage ploter na ktorym to puscisz. Z doswiadczenia wiem ze nigdy przy wydruku nie uzyskasz idealnej ostrosci textury nawet na najlepszym ploteze. Liczy sie sam efekt, przeciez nikt twojej pracy nie bedzie ogladal z odleglosci paru cm a tymbardziej przez lupe. Powiem szczeze ze jeszcze nigdy nie widzialem aby ktos plotowal wogole taki ogromny raster. Mysle ze B2 wzupelnosci ci wystarczy. Podejzewam ze komisja oceniajaca twoja prace i tak bedzie w niezlym szoku. Jeczcze apropo tematu renderowalem ostatnio wizualki do projektu (ok 1000000poly) w roz 6400X4800 w v-ray i tez pez problemu.
Napisano 26 Grudzień 200321 l Autor Witam! Zgoda, ale mam juz pewne wytyczne od prowadzacego i musze sie ich trzymac... Co do renderera, to nie chce rzucac sie od razu na VRay\'a bo w Brazilu wynikly jakies problemy. Wole pokombinowac i poszukac rozwiazan - taka natura... Wlasnie biorac pod uwage pewna utrate jakosci na samym wydruku staram sie na samym renderze utrzymac jak najwyzsza jakosc... Pozdrawiam!
Napisano 27 Grudzień 200321 l Uparty jestes ;) Wez sprawdz sobie zrob kilka probnych teksturek o roznej wielkoscie w photoshopie i porob rendery w finalnej rozdzialce z opcja crop.
Napisano 4 Luty 200421 l troche pozno ale moze sie komus przydac. http://www.3dcenter.ru/forum/index.php?showtopic=10668
Napisano 9 Luty 200421 l Autor Witam! Dzieki za pamiec, ale nie polecam tego rozwiazania. U mnie MAX po tym odmawial wspolpracy, za kazdym wywolaniem material editora (na renderze oczywiscie tez...). Pozdrawiam!