Napisano 24 Sierpień 200717 l Ostatnio rozpoczęłem robić tutorial ze strony 3dtotal.com, "Modeling cartoon duck" ( free stuff -> tutorials -> drugi od góry ), efekt autora tutoriala był baaardzo ładny, w sam raz do mnie na ściane. Oczywiście wzięcie tamtego rendera i podpisania swoim imeniem nie wchodziło w rachubę bo plagiat to jedna z najgorszych rzeczy na swiecie. Jestem raczej laikiem w takich sprawach, ale spróbowałem zrobić. Idzie mi całkiem nieźle, ale po nadaniu modyfikatora symmetry jest bardzo wyrazna linia, gdzie konczy sie jedna a zaczyna druga połówka kaczki. Jest jakiś prosty sposób na wygładzenie ich? Oto screen: http://img362.imageshack.us/img362/1339/s1dr4.jpg W załączniku daję jeszcze jeden screen, wraz z wyraznymi liniami splajnów, jakby ktoś potrzebował wglądu ( modelowałem poprzez przypisanie Surface, Meshsmooth i Symmetry). Pozdrawiam, Bielo.
Napisano 24 Sierpień 200717 l niemam przed soba maxa ale w 'symmetry' jest parametr 'treshold' jesli dobrze pamietam, sproboj. wazne jest tez zeby skrajne polygony na laczeniu byly jak najbardziej rownolegle. sproboj tez przemiescici symmetry pod i ponad MS. zobacz efekty
Napisano 24 Sierpień 200717 l Autor Poeksperymentowalem z MS pod symmetry i odwrotnie, rzeczywiscie gdy MS jest powyżej to nie ma problemu z tą linią, za to pojawia się problem że wygląda jakby była cała pomarszczona.
Napisano 24 Sierpień 200717 l moze MS sie gubi przy surface. sproboj nadac po surface 'edit poly' zweldowac srodkowe wierzcholki i potem MS/Sym
Napisano 24 Sierpień 200717 l Autor Na moje nieszczęście po sym vertexy automatycznie się weldują. Ale przekonwertowalem na edit poly, nadalem symmetry i MS, wciaz to samo. Chociaż wydaje mi się że jest lepiej. @EDIT: Drobny remake, troszeczkę makijażu i pomogło ;) Dziękuję Ci bardzo za miłą pomoc!