Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Siema jestem nowy ;p i przychodze z małym problemem mianowicie chodzi o obracanie sie zebatek podczas animacji. chodzi mi o to ze jak obracam jedna to w ruch wchodza wszystkie uzywam wire parameters (3ds max 8) ale nie mam pojecia jak zrobic czy wprowadzic wartosci zeby zebatki obracały sie w przeciwne strony i zeby mniejsza sie obracała szybciej od większej

jest mi to potrzebne to spotu reklamujacego logo zegarmistrza z gory wielkie dzieki i prosze o jak najszybsza odpowiedz :D

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie znam się na mechanice za bardzo ale jak jedna zębatka i druga ma takie same zęby to ilość obrotów jednej względem drugiej jest zależna od obwodów tych zębatek bez zębów. Czyli jak obwód jednej to 20cm a drugiej 40cm to w czasie w którym ta większa wykona jeden pełny obrót ta druga wykona dwa obroty. Patrząc na obwody okręgów zębatek zanimuj je po prostu żeby się ząbki wpasowały i będzie git. Taka moja propozycja na szybko ale pewnie ktoś znajdzie lepszy sposób bo nie mogę teraz uruchomić maxa bo bym sprawdził jak z tym wire parameters zrobić żeby się jedne kręciły w tą a inne w drugą stronę.

Napisano

Jesli chcesz zeby Obracała sie szybciej to w wire parameters po nazwie elementu dopisujesz np. *2 wtedy bedzie sie kręcił szybciej dwa razy, a zeby kreciła sie w drugą strone to przed wartością wpisujesz -(minus).

Napisano

jesli chcesz w przeciwne strony to z przodu daj znak minus "-". aby 2 razy szybciej na koncu daj "*2" jesli 2 razy wolniej na koncu "/2" oczywiscie bez ". Pozdro :)

Waldx: byles szybszy :)

Napisano
  • Autor

Dzieki chłopaki własnie o to mi chodziło :D