Raiden8 Napisano 29 Sierpień 2007 Napisano 29 Sierpień 2007 Witam. To mój pierwszy WIP i w ogóle pierwsze wypociny 3D jakimi postanowiłem sie "pochwalić" na forum. O moich wizjach wersj ostatecznej nie bedę pisał bo nie wiem czy wytrwam. Powód? mam już tylko pół tygodnia wakacji, potem modelowanie będzie szło z prędkością ok. jednego poligona dziennie. Mimo to postanowiłem założyć topic aby otrzymywać jakies wskazówki. Zdradze tylko tyle, ze samolot ma stać na kołach, mieć złożone skrzydła i otwartą kabinę. Modeluje ręcznie, potem dodaje tu i tam opcje smooth. Dziób, szyby kabiny i brzegi wlotów powietrza potraktowałem Mesh Smooth'em. Reszta to czysta rzeźba bez żadnych wspomagaczy. Proporcje modelu są oparte głównie o kartonowy "Fly Model" F/A-18 i fotki z googli. Jeśli ktoś jest w posiadaniu jakiś unikalnych referek dotyczących zwłaszcza detali tego samolotu (kabina pilota, podwozie, miejsce załamania składanych skrzydeł, tylne dysze i inne małe pierdółki na poszyciu) to był bym wdzięczny za pomoc. Pomocy będę równierz potrzebował gdy wezmę się za teksturki i rendering ponieważ jeszcze nigdy się porządnie nie przykładałem do tych dwóch dziedzin. Default SkyLight: Siateczka: Czekam z niecierpliwością na pytania, krytykę i wskazówki!
Gość User190 Napisano 29 Sierpień 2007 Napisano 29 Sierpień 2007 Nie przyglądałem się zbyt wnikliwie, ale siata chyba daje radę :)
Raiden8 Napisano 29 Sierpień 2007 Autor Napisano 29 Sierpień 2007 jeszcze jedna fotka siatki: i mały mix (render default bez zadnego światła):
Pionier Napisano 30 Sierpień 2007 Napisano 30 Sierpień 2007 http://www.primeportal.net/hangar/fa-18_home.htm http://www.airwar.ru/other/draw/f18sq.html powinno Ci to pomoc powodzenia i pozdrawiam pionier. 1
Raiden8 Napisano 30 Wrzesień 2007 Autor Napisano 30 Wrzesień 2007 Dzięki Pionier, to bezcenne linki! Znalazłem chwilke żeby dorobić dysze. Raczkuje z teksturami i renderingiem ale mimo wszystko troche się pobawiłem: bez tekstur, inny view:
slayer2004 Napisano 30 Wrzesień 2007 Napisano 30 Wrzesień 2007 ładnie to wygląda :). czekam na update'y .
Tomala Napisano 30 Wrzesień 2007 Napisano 30 Wrzesień 2007 Idziesz w detal tak trzymaj to będzie ładny samolocik. Jak zobaczyłem te dysze to skojarzyłem sobie taką animację jak łopatki dyszy się rozchylają lub zaciskają i wylatują z nich gorące spaliny może kiedyś skusisz się na taką animkę a na razie powodzenia.
Rekomendowane odpowiedzi