Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

To mój pierwszy WIP i w ogóle pierwsze wypociny 3D jakimi postanowiłem sie "pochwalić" na forum.

O moich wizjach wersj ostatecznej nie bedę pisał bo nie wiem czy wytrwam. Powód? mam już tylko pół tygodnia wakacji, potem modelowanie będzie szło z prędkością ok. jednego poligona dziennie. Mimo to postanowiłem założyć topic aby otrzymywać jakies wskazówki. Zdradze tylko tyle, ze samolot ma stać na kołach, mieć złożone skrzydła i otwartą kabinę.

Modeluje ręcznie, potem dodaje tu i tam opcje smooth. Dziób, szyby kabiny i brzegi wlotów powietrza potraktowałem Mesh Smooth'em. Reszta to czysta rzeźba bez żadnych wspomagaczy.

Proporcje modelu są oparte głównie o kartonowy "Fly Model" F/A-18 i fotki z googli. Jeśli ktoś jest w posiadaniu jakiś unikalnych referek dotyczących zwłaszcza detali tego samolotu (kabina pilota, podwozie, miejsce załamania składanych skrzydeł, tylne dysze i inne małe pierdółki na poszyciu) to był bym wdzięczny za pomoc. Pomocy będę równierz potrzebował gdy wezmę się za teksturki i rendering ponieważ jeszcze nigdy się porządnie nie przykładałem do tych dwóch dziedzin.

Default SkyLight:

fa18hornet800x600cayodtfh8.th.jpg

fa18hornet800x600tyoddozo7.th.jpg

fa18hornet800x600tyodprqo6.th.jpg

Siateczka:

siatkafrontiq8.th.jpg

siatkagrafe5.th.jpg

siatkagra2dl1.th.jpg

Czekam z niecierpliwością na pytania, krytykę i wskazówki!

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie przyglądałem się zbyt wnikliwie, ale siata chyba daje radę :)

Napisano
  • Autor

jeszcze jedna fotka siatki:

gcs0005gv0.th.jpg

i mały mix (render default bez zadnego światła):

mixfo6.th.jpg

Napisano
  • Autor

Dzięki Pionier, to bezcenne linki!

Znalazłem chwilke żeby dorobić dysze. Raczkuje z teksturami i renderingiem ale mimo wszystko troche się pobawiłem:

f_render1m_d6a135e.jpg

bez tekstur, inny view:

t_render2beztm_9def974.jpg

Napisano

Idziesz w detal tak trzymaj to będzie ładny samolocik. Jak zobaczyłem te dysze to skojarzyłem sobie taką animację jak łopatki dyszy się rozchylają lub zaciskają i wylatują z nich gorące spaliny może kiedyś skusisz się na taką animkę a na razie powodzenia.