Napisano 29 Sierpień 200717 l Witam. To mój pierwszy WIP i w ogóle pierwsze wypociny 3D jakimi postanowiłem sie "pochwalić" na forum. O moich wizjach wersj ostatecznej nie bedę pisał bo nie wiem czy wytrwam. Powód? mam już tylko pół tygodnia wakacji, potem modelowanie będzie szło z prędkością ok. jednego poligona dziennie. Mimo to postanowiłem założyć topic aby otrzymywać jakies wskazówki. Zdradze tylko tyle, ze samolot ma stać na kołach, mieć złożone skrzydła i otwartą kabinę. Modeluje ręcznie, potem dodaje tu i tam opcje smooth. Dziób, szyby kabiny i brzegi wlotów powietrza potraktowałem Mesh Smooth'em. Reszta to czysta rzeźba bez żadnych wspomagaczy. Proporcje modelu są oparte głównie o kartonowy "Fly Model" F/A-18 i fotki z googli. Jeśli ktoś jest w posiadaniu jakiś unikalnych referek dotyczących zwłaszcza detali tego samolotu (kabina pilota, podwozie, miejsce załamania składanych skrzydeł, tylne dysze i inne małe pierdółki na poszyciu) to był bym wdzięczny za pomoc. Pomocy będę równierz potrzebował gdy wezmę się za teksturki i rendering ponieważ jeszcze nigdy się porządnie nie przykładałem do tych dwóch dziedzin. Default SkyLight: Siateczka: Czekam z niecierpliwością na pytania, krytykę i wskazówki!
Napisano 29 Sierpień 200717 l Autor jeszcze jedna fotka siatki: i mały mix (render default bez zadnego światła):
Napisano 30 Sierpień 200717 l http://www.primeportal.net/hangar/fa-18_home.htm http://www.airwar.ru/other/draw/f18sq.html powinno Ci to pomoc powodzenia i pozdrawiam pionier.
Napisano 30 Wrzesień 200717 l Autor Dzięki Pionier, to bezcenne linki! Znalazłem chwilke żeby dorobić dysze. Raczkuje z teksturami i renderingiem ale mimo wszystko troche się pobawiłem: bez tekstur, inny view:
Napisano 30 Wrzesień 200717 l Idziesz w detal tak trzymaj to będzie ładny samolocik. Jak zobaczyłem te dysze to skojarzyłem sobie taką animację jak łopatki dyszy się rozchylają lub zaciskają i wylatują z nich gorące spaliny może kiedyś skusisz się na taką animkę a na razie powodzenia.