Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Prosze poradzcie mi jaki system bedzie najlepszy do procesora Quad i 2Gb pamieci. Zastanawiam sie czy instalowac XP czy Viste, 32 czy 64-bit. Mam pare starych rzeczy (drukarka, skaner, tuner tv - 3 lata), do ktorych raczej nie znajde sterownikow ani pod Viste ani pod Win 64. Tylko czy na XP 32bit bede mogl w pelni wykorzystac mozliwosci quada? Jaka jest roznica miedzy Win XP 32 a 64bit? Wyczytalem ze glownie chodzi o mozliwosci wykorzystania wiekszej ilosci ramu, na korzysc 64bit. Czy cos poza tym? Czy 3ds max lepiej chodzi na systemie 64bit? Pomocy!

Pozdrawiam,

Marcin

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 2,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nic nie stoi na przeszkodzie abyś zainstalował XP 32bity. :)

Z Vistą mogą być pewne problemy ze sprzętem, o którym wspomniałeś.

Napisano

lepiej smignoj xp 64bit, a sterowniki z 32bit niektore dzialaja na 64bit takze nie powinienes sie martwic. U mnie 3/4 programow na XP x64 jest napisana pod 32bit

Napisano
lepiej smignoj xp 64bit, a sterowniki z 32bit niektore dzialaja na 64bit takze nie powinienes sie martwic. U mnie 3/4 programow na XP x64 jest napisana pod 32bit

zgadzam sie w 100%

Napisano

Jedyną różnicą między 32 a 64 bitami jest ilość możliwej do zaadresowania pamięci... i nic więcej, żadnego skoku wydajności czy coś w ten styl.

Viste sam już wykluczyłeś twierdzeniem, że nie znajdziesz do niej sterowników, więc wybór pozostaje między xp32bit a xp64bit

O xp64 słyszałem, że to średnio udany produkt, ale sam tego NIE MOGĘ POTWIERDZIĆ, bo mam starego p4.

Pod uwagę powinieneś wziąść 2 rzeczy:

- czy będzie ci potrzebne adresowanie dużej ilość ramu (standardowo w xp32 1,5GB z możliwością rozszerzenia do 3GB dla jednego procesu)

- fakt że przejście na 64 bity jest nieuchronne i programy32 bit powoli przestaną być produkowane (vista podobno miała być tylko 64bit, ale po protestach userów zdecydowano o wypuszczeniu także 32bit) choć do tego czasu znając windowsy i tak czeka cie pare reistalacji systemu :P

Napisano
  • Autor

Dzieki za rady. Chyba zrobie tak, ze najpierw zainstaluje XP x64 i sprawdze jak wyglada sprawa ze sterownikami a jak bedzie jakis problem to zmienie na 32 bity.

Pozdrawiam,

Marcin