Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

mialem przez chwile dwa monitory i gdy mialem otwarte okienko Materials bylo ono na drugim monitorze...

a teraz ponownie mam jeden... i nie wiem co zrobic zeby sie pokozalo ??? probuje wystartowac defaultowe ustawienia UI ale nic nie daje :/

co zrobic?

• Odpowiedzi 15
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

włączyc drugi monitor i przesunąć za pierwszy

btw. gdzieś był wątek jak w pliku konfiguracyjnym maxa zresetować współrzędne okien

Napisano

Albo, jeśli to plik tekstowy, odnajdź linijkę z współrzędnymi Edytora Materiałów i ustaw je, powiedzmy, na (0,0).

Napisano

3dsmax.ini> Szukaj linijki z nazwą "material" między nawiasami [ ] zmień pierwszą współrzędną na 0.

Napisano
  • Autor

niestety najgorsze jest to ze nie mam pliku 3dsmax.ini ani podobnego :/ mam 3ds maxa 9.0

Napisano

mam przyjść i ci znalezć ?

napewno jest

wpisz w szukaczke windowsa

ja mam maxa 9 i u mnie byl

Napisano
  • Autor

hmm dziwne... znalazlem recznie gdzie indziej ten plik.... mimo tego ze windows nie znalazl go... (???)... skasowalem go po prostu i jest ok

Napisano
skasowalem go po prostu i jest ok

ale mnie rozbawiłeś hehe, skasował i wszystko gra ;)

nowa metoda :D jak nie działa to skasować,- zadziała ;] pozdro Gadon ;)

ps.

ja tez nie mam w glownym folderze i szukaczka go nie znajduje ;]

Napisano

arturprx2> Naćpałeś się czegoś?

W każdym razie max tworzy ten folder w miejscu gdzie jest zainstalowany albo w "documents and Settings". Windows go nie znajduje bo jest ukryty, a Wy nie zaznaczacie, żeby przeszukiwał ukryte. Skasowanie pliku powoduje, że max tworzy sobie nową - czystą kopię z domyślnymi ustawieniami, dla których wszystko śmiga, ale niestety kasują się też pozostałe ustawienia.

Napisano

tak po prostu mnie rozbawił tekst ;)

ale zgadza sie, po usunieciu pliku max przechodzi do difaltowych ustawien.

ps. czasem po parunastu nockach cos mi sie klepki przestawiaja i dzis np kobita zapytała na

przystanku jaki to autobus to odpowiedziałem że taki żółto czerwony...hehe a przeciez chodziło o numer ;)

czas chyba sie troche wyspać ;)

Napisano
  • Autor

hmm.. tak dokladnie .. max sam sobie tworzy plik przy uruchomieniu.

Podejrzewalem ze ten plik jest ukryty wiec ustawilem zeby Windows tylko pokazywal ukryte pliki - myslalem ze to wystarczy zeby szukal tez w takich plikach (nie wiedzialem ze trzeba oddzielnie ustawiac dla wyszukiwarki).

Potem tez zobaczylem ze caly folder byl ukryty a plik byl widoczny jako normalny :)

w kazdym razie ... czytalem tez gdzies na jakims zagranicznym forum, ze mozna tez kombinacją klawiszy alt +space (+ cos tam ) przesuwac plywajace okna - u mnie na szybko nie chcialo dzialac.

Napisano

zgadza sie Gadon, alt + spacja + raz do dołu i enter ( naślepo oczywiście) masz wtedy mozliwośc przesuwania okna strzałkami ;)

Napisano
  • Autor

no ale fakt - niezly text hehe .. podobny do tego z autobsuem (tez dobre) :)

no ale taaaaaa .. w oknach jest opcja przesuwania za pomoca klawiaturki. wiec mozna tez 'alt+space+m' i wtedy strzalki