Napisano 11 Wrzesień 200717 l Wracam do Lechistanu w pazdzierniku, z zastrzykiem gastarbaiterowskiej gotowizny, chce kupic komputer który ma służyć w zasadzie wyłąćznie do grafiki 3d (statyczne sceny) takie cos sobie wymyśliłem jak na razie: procesor - [775] Procesor Intel Core 2 Quad Q6600 2.4GHz 8MB (907zl) - apollo.pl plyta glowna - GIGABYTE GA-N650SLI-DS4 - 650i, SATA II, DDR 2, PCI-Ex, S-775 (409zl) - arest.pl grafika Galaxy GF 7900GS 256MB 256Bit CM PCI-E DDR3 1.2 ns - proline.pl (459zl) ram -OCZ Technology 2x 1GB DDR2 800MHz Gold Dual CL5 ( 315zl) - komputronik.pl (planuje dokupic 2 pare jesli bedzie potrzebna) HDD -WD WD2500KS 250GB sATA II 16MB (235zl) - proline.pl i teraz kilka pytan: 1) Jak z chłodzeniem procesora ? (widze opinie na forach ze Q6600 potrafi sie potężnie zagrzac w stresie, czy ktos kto uzywa tego moglby sie wypowiedziec na temat chłodzenia ? Myslalem nad zainstalowaniem Scythe Mugen, czy to wystarczy? 2) Jak z zasilaniem? 400W wystarczy? (nie chce wydawac kasy na cos co nie bedzie konieczne) 3) Jak sobie cos jeszcze przypomne to dopisze :)
Napisano 11 Wrzesień 200717 l Zasilacz może nieco mocniejszy weź. Ja wprawdzie używam przy Q6600 450 W Chiefteca, ale lepiej jakbyś kupił np. 500W. Co do chłodzenia - nie słuchaj neurotycznych schizofreników, BOXowy wentylator spokojnie wystarcza. Jeśli kupisz jakiś lepszy też będzie ok, ale bez szaleństw - te procki się nie palą od rysowania w paincie :) Co do płyty - poleciłbym coś na chipsecie P35, ewentualnie starszym P965. Pozdrawiam.
Napisano 11 Wrzesień 200717 l serwus :) intelowskie chłodzenie w zupełności wystarcza. Po wielogodzinnych renderach nic sie złego nie dzieje. Zasiłke polecałbym mocniejsza . Karte graf tez raczej lepszą . Płyty polecam ausa. We wrocku jest spory wybór w Proline. Jesli chcesz krecić tego proca to przydałoby sie lepsze chłodzenie. Do krecenia świetna jest asus commando ( MB) , ale to juz drozsza impreza. pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Napisano 14 Wrzesień 200717 l Także zastanawiam się nad wyborem tej płyty głównej i q6600, może ktoś ma tą płytę główną i może się wypowiedzieć na ten temat, również bym był wdzięczny za info.
Napisano 15 Wrzesień 200717 l serwus :) potwierdzam :). I ma wyswietlacz ciekłokrystaliczny z tyłu :) pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Napisano 15 Wrzesień 200717 l A przydaje ci się jakoś ten wyświetlacz? Bo mnie jakoś niewygodnie jest zaglądać za komputer (miejsca tam tyle, że ledwo ręka się zmieści, nie mówiąc już o głowie). O wyświetlaczu zapomnij - zbędny bajer. Natomiast cała reszta jest świetna. Nawet wtyczki FC-40 lepiej wchodzą w gniazda ^_^
Napisano 15 Wrzesień 200717 l serwus :) mi sie wyswietlaczs podoba. kompy u mnie stoją w roznych miejscach i jest do nich dostep. Wlaczyłem niebieskie podswietlenie na stałe ( chyba ew biosie) i mam fajne oswietlenie pokoju - swieci nawet gdy komp byłby wyłaczony ( ale ot sie w praktycie nie zdaza) pozdrawiam i zycze powodzenia
Napisano 16 Wrzesień 200717 l Autor eh doradzono mi na jakims forum zeby zmienic w tej konfiguracji plyte na Abit IP35-E i teraz nie mam pojecia ktora wziac :/ eh zycie (na szczescie mam jeszcze prawie 2 tygodnie na zastanowienie, wiec bede knul)
Napisano 16 Wrzesień 200717 l mialem ołytę asusa P5B i sie usmażył, teraz mam Gigabyte ga-946-s3, zaboaczymy jak długo pociągnie :/
Napisano 17 Wrzesień 200717 l wydaje mi sie, że te dokupienie ramu Ci sie przyda :) i to dosyć szybko pewnie. Teraz sam planuje rozbudowac swojego drugiego juz maszynozorda ale tym razem tylko pod grafike. Temat jest zgodny mi sie wydaje więc czy mógłby ktoś napisać do czego w grafice 3D pomocny jest dobry procek do czego dobra grafa a do czego mocny ram ? Przyda sie to na pewno nie tylko mi a nie chcę zakładać nowego tematu pzdr :)
Napisano 17 Wrzesień 200717 l Procesor - szybkość renderingu i obliczeń związanych z symulacjami (fizyka, płyny, etc.) Grafika - prędkość pracy viewportów - można cholery dostać gdy są z tym problemy. RAM - zdolność obliczania skomplikowanych i złożonych scen. Jesli będzie za mało to czas liczenia wydłuży się poprzez nieustanne przerzucanie danych na dysk, ktory pracuje wolniej niż pamięci. W skrajnym przypadku scena nie policzy się w ogóle, gdyż ilość danych potrzebna do wykonania potrzebnej operacji będzie większa niż dostępna pamięć RAM i komputer zapętli się w przerzucaniu danych na dysk i z powrotem do pamięci. p.s. Asus Commando będzie też obsługiwać nową serię procesorów 0,45 nm :)
Napisano 26 Wrzesień 200717 l Autor no to zaktualizowalem swoja wysniona koncepcje po rozlicznych pytaniach na wielu forach, przeczytaniu tony porownan itp wyglada to na razie mniej wiecej tak: PROCESOR: Intel Core 2 Quad Q6600 2.4GHz 8MB (907zl) (na steppingu G0, pytalem juz w sklepie) - apollo.pl MB: Abit IP35-E - (369zl) - apollo.pl RAM - DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum rev.2 CL4 OCZ2P800R22GK (promocja w apollo.pl (277zl) ) GRAFIKA: Sapphire X1950Pro 256MB PCI-E DDR3 - proline.pl (489zl) (nie jestem jeszcze do konca pewny co do tej karty) HDD: WD WD2500KS 250GB sATA II 16MB - proline.pl (235zl) OBUDOWA:Sharkoon Rebel 9 Value Black - cooling.pl (~200zl z przesylka) ZASILACZ: Corsair CMPSU-450VXEU 450W zenfist.pl (259zl) MONITOR: LCD 19" BenQ FP93GP apollo.pl (885zl) lub HP LP1965 (w okolicy 1050zl) do tego nagrywarka dvd jakas klawiatura itp cena w sumie w okolicy 3800zl co sądzicie ? cos zmienic ? czy ktos mial cos z tego zestawu i byl niezadowolony z tego? z gory dzieki za odpowiedzi. calosc zamierzam zamowic w nastepnym tygodniu wiec jakby co to dalej jestem otwarty na propozycje :)