Napisano 15 Grudzień 200321 l Witam Mam taki wielki problem. Zainstalowałem sobie Max\'a 5 i wszystko poszło OK. Ale problem w tym że kiedy uruchamiam program następuje inicjalizacja, później ładowanie plugin\'s a później okienko się wyłącza i nie ma żadnego śladu że był uruchomiony. Podobny motyw miałem z 4 jednak ta się uruchamiała, a po czasie następowało wyłączenie problemu. hmmm, w czym problem ? Mam za słaby sprzęt czy jak ? Duron 800, Rive tnt2 32Mb, 384 ramu. Pomocy !!!
Napisano 15 Grudzień 200321 l Dokladnie Kwazimodo, wyslalem Ci upomnienie, ale najwyrazniej nie wiesz co to u2u. http://www.max3d.pl/forum/forumdisplay.php?fid=66 Czas na dyskusje sie skonczyl, teraz jest juz tylko czas na zmiane.
Napisano 15 Grudzień 200321 l Autor Sorki chłopaki :( , mam nadzieję że bardzo źli nie jesteście. Błąd naprawiony ale problem z 3ds w dalszym ciągu istnieje.
Napisano 15 Grudzień 200321 l Coż, sam jestem ciekawy czy ktoś Ci pomoże. Już wiele razy była mowa o kaprysach maxa, czasem to sprzęt, czasem wina systemu . Moim zdaniem powinieneś zainwetsowac w ram i nowa karte. Max przy braku ramu lub miejca na dysku po prostu wylatuje do systemu. Widzę np. ogromna roznice przy pracy w photoshopie na 512MB a 1 GB pamieci. Tyle ze photoshop ma lepiej rozwiniete systemy ostrzegawcze..
Napisano 15 Grudzień 200321 l Autor hmmmm, jeśli chodzi o system to ME. A co do tego miejsca na dysku to ile on go może potrzebować tak mniej więcej ?
Napisano 16 Grudzień 200321 l Dla MAX\'a 6 minimalny swap file to 500 MB. Myślę, że w 5 można się trzymać tej samej zasady :) Ale to minimum. Zalecany to 2 GB i z pewnością nie jest to przesadzone, gdyż w moim przypadku zdarzały się scenki, przy których render wogóle nie odpalał, dopóki swap\'a nie ustawiłem powyżej 1 GB, ale wtedy RAM\'u miałem nawet mniej niż Ty. No i jeszcze na temat systemu. Nie miałem okazji na nim pracować, ale z tego co naczytałem się na forum, to jest on najmniej polecanym systemem dla MAX\'a :) Także inwestycje polecane przez leander\'a mogą okazać się niezbędne. Powodzenia
Napisano 16 Grudzień 200321 l Autor Tylko najbardziej zastanawia mnie fakt iż na forum spotkałem się z ludźmi którzy mają gorsze warunki sprzętowe i jakoś pracują. No ale trudno się mówi, jestem zmuszony więc do pozostania w Photoshopie aż do uaktualnienia kompa. A tak wogóle to wielkie dzieki za zainteresowanie problemem.
Napisano 8 Luty 200421 l Heh. Mam identyczny problem jak autor tematu. Z tym, ze mialem juz tego Maxa raz zainstalowanego (z tej samej plyty). Komp: D800 GF32MX 256SD Duzo miejsca na dysku. Edit: System to 98 ale jak wspomnialem wczesniej, progsa mialem juz zainstalowanego.
Napisano 8 Luty 200421 l jak na poczatku (przy pierwszym uruchomnieniu maxa po instalacji) wyskakuje okno to wybierz najlepiej glowny sterownik ekranu HEIDI, a jak to nie pomoze to reinstalka systemu
Napisano 8 Luty 200421 l jak majac DURONA(najbardziej gowniany procesor na swiecie) mozna wogole myslec o pracy w 3ds maxie??? kwazimodo zastanow sie nad tym - a dopoki nie wymienisz sobie procesora na jakis p4 albo athlon to zapomnij o grafice.
Napisano 8 Luty 200421 l Ja na D800 sobie radze bo mi potrzebny tylko do robienia modelow do gier na bazie engine Q3. Co do problemu... reinstalke kazdy moze zaproponowac ale ja wole bardziej cywilizowane rozwiazanie ;)
Napisano 8 Luty 200421 l Format dysku sytemowego to jest to, co czyści rejestr w 100%. Zawsze jak mam problemy z Kompem (zawieszanie, błędy) to posiedzę przed kompem 3 godziny, sformatuje 2 dyski i zainstaluje sobie wina 98 i XP Pro. 98 mam na codzień, a XP do Maxa... Poza tym w jakimś pliku Readme przeczytałem, że do Maxa 5 jest zalecany Win Xp, bądź Win 2000. Zobacz czy pod Windowsem XP/2000 Max ci będzie chodził. Te systemy są powolne dla starych komputerów,ale ty chyba nie będziesz miał problemu
Napisano 9 Luty 200421 l mam podobny problem tyle ze nieraz gdy mi wyskloczy blad taki jak mam w podpisie :D a pozniej blad KERNELL w win ME to gdy proboje wlaczyc maxa 5 jeszcze raz to: Inicjalizacja, wczytywanie pluginow, a nastepnie powinno sie pojawic okienko z maxem (wlasciwym programem jusz) to juz nic nie ma... tylko pulpit... jedyny slad ze max byl odpalany to 3 odpalone biblioteki CDILLA w pamieci... nieraz jak zakoncze je to mi sie max uruchamia, a nieraz mi wyskakuje blad i juz nie moge go odpalic... restartuje kompa i dziala znowu, do wulaczenia maxa (przez uzytkownika) i tak w kolko, nieraz dziala mi caly zcas a nieraz klapa...
Napisano 11 Luty 200421 l Win Me jest do bani, już lepiej pracować na 98SE. A tak poza tym to czemu się nie przesiądziecie na w2k. Maxio sprawuje się dużo lepiej. To zupełnie inna praca. W innych systemach (pochodnych 95) max nie wykorzystuje wszystkich swoich mocy.
Napisano 21 Luty 200421 l Ja miałem ten sam problem. Moja rada jest taka: zrób format dysku systemowego jeżeli masz dwie partycje, wgraj na nowo Win\'a zainstaluj maxa, ale niż go uruchomisz zostaw se na systemowym dysku tak do 1GB wolnego miejsca na Swapa, i dopiero teraz uruchom Maxa.
Napisano 21 Luty 200421 l Originally posted by Robol jak majac DURONA(najbardziej gowniany procesor na swiecie) mozna wogole myslec o pracy w 3ds maxie??? kwazimodo zastanow sie nad tym - a dopoki nie wymienisz sobie procesora na jakis p4 albo athlon to zapomnij o grafice. no koles chyba troche przegiales... a przyszlo ci do makowki, ze moze nie kazdy ma duzo hajsu i nie stac go na najnowszego p4 3.4 EE albo A64 FX??? poza tym duren to nienajgorszy procek... do jakiejs niezbyt powaznej i skomplikowanej pracy w maksie jest az zbyt dobry... znam ludzi ktorzy robia wspaniale stille na sprzecie typu celek300. wiec sie zastanow zanim znowu cos takiego chlapniesz... kwazi- zrob fomata i przede wszystkim zmien system. na sprzecie jaki masz mozesz sobie spokojnie xp pro wrzucic, bedzie smigac (tylko powylaczaj wszystkie upiekszenia, czcionki clear type, tapety i w ogole wszystko....a bedzie pieknie chodzic). jak juz napisano daj jeszcze wiekszego swapa i nie sluchaj glupot ze ci sprzet nie daje rady. super skomplikowanych animek to nie zrobisz ale do zabawy z maxem wystarczy... pzdr
Napisano 21 Luty 200421 l Po co od razu formatowac, mialem taki sam problem, wykrylem ze klucil mi sie z antivirusem, sciagnolem najnowszego i hula.