Ardeni Napisano 24 Wrzesień 2007 Napisano 24 Wrzesień 2007 Mam problem z wyświetlaniem reflection na modelu, jeszcze wczoraj było ok, a dzisiaj coś kliknąłem i został się tylko specular :/ A tak przy okazji kolejny problem to dziwne wyświetlanie normalki, tzn światło jest tam gdzie powinien znajdować się cień :0 a normalki jak nie było tak nie ma. POradźcie jak wyświetlić refleksy kozystajac z shaderów, tzn jak poradzic sobie z cubemapą itp. I czy w material managerze te "kulki" z materiałami są niewidoczne gdy wybiore jako materiał dx shader?
Ania Napisano 24 Wrzesień 2007 Napisano 24 Wrzesień 2007 co do normalek, musisz zaznaczyć "normal enable" żeby działały. a z reflection to nie wiem.
Ardeni Napisano 24 Wrzesień 2007 Autor Napisano 24 Wrzesień 2007 Model z wyłaczoną normalką: Model z Normalką ON:
_michal Napisano 24 Wrzesień 2007 Napisano 24 Wrzesień 2007 Nie robiłes czegoś z tym normalem? W photoshopie, albo może liczyłeś go jeszcze raz? Może Ci się invertnął któryś kanał, albo Red, albo Green. Może w opcjach normala da się wybrać 'zwrot' normalmapy? Nie znam niestety tych nowych maxów to ciężko mi powiedzieć, ale tak to wygląda.
Ardeni Napisano 24 Wrzesień 2007 Autor Napisano 24 Wrzesień 2007 W renderach wszystko wychodzi ok, tylko z viewportem mam taki dziwny problem :/
Tony M. Napisano 24 Wrzesień 2007 Napisano 24 Wrzesień 2007 Jeśli dobrze pamiętam to w CrazyBump jest opcja do odwracania "osi" w normalkach, i po tym zabiegu światło powinno się wyświetlać prawidłowo.. +edit: no chyba że to chodzi o coś innego ale ja się nie znam :)
Ardeni Napisano 24 Wrzesień 2007 Autor Napisano 24 Wrzesień 2007 ups.. tamten render był zwyłączoną normalką... tutaj jest właściwy:
Przybysz Napisano 24 Wrzesień 2007 Napisano 24 Wrzesień 2007 Jeśli shader nie ma możliwości flipnięcia osi dla któregoś z kanałów normalki, to zadowalajace rezultaty daje poprostu invert tego kanału w photoshopie.
Rekomendowane odpowiedzi