Napisano 28 Wrzesień 200717 l Witam.... mam problem z kilkoma materialami do vray. Kupilem plyte z materialami i strukturami do renderingu vray Otorz po wykonaniu renderingu sceny materialy (np. cegly na scianie) sa bardzo male i nie ciekawie to wyglada. Czy jest jakas mozliwosc skalowania tych materialow ......? pozdrawiam
Napisano 28 Wrzesień 200717 l nakładasz na objekt modyfikator UVW map, wchodzisz do gizmo i sobie skalujesz
Napisano 28 Wrzesień 200717 l Autor ok dzieki sprobuje ... tak sie zastanawiam ...moze by przeskalowac caly rysunek (wydaje mi sie ze troche przesadzilem z wymiarami) ... jak mozna to zrobic skalujac odrazu we wsztkich plaszczyznac x,y,z ...?? probuje i mi nie wychodzi
Napisano 28 Wrzesień 200717 l ...tak jak napisal Lis -materialy i tekstury nie dzialaja na zasadzie "nałóż na materiał i działa" - czasami trzeba pokombinowa z ich ustawieniami jak chocby ze skala -mozesz "zageszczac" teksture uzywajas opcji "tiling" w edytorze materialow przy danej teksturze lub (a nawet lepiej) nakladajac na obiekt modyfikator UVW Map i ustawiajac odpowiednio typ mapowania (planarny, cylindryczny itd.), wymiar teksttury (czyli jej skale), obracajac, badz skalujac "gizmo" tekstury itp.
Napisano 29 Wrzesień 200717 l Palmer lol , nikt nie odpowiada na to pytanko bo troche śmieszne jest ;P , no ale zakadając że FAAAAKTYCZNIE nie wiesz jak skalować ;) , to jak naiśniesz "R"- skalowanie to w środku gizma do skalowania jak na żólto zaswieca sie all osie , to przeskalujesz we wszystkich paszczyznach ;). ćwicz ćwicz ;)
Napisano 30 Wrzesień 200717 l Autor dzieki za wszystkie odpowiedzi, nawet na te banalne pytanie dotyczace skalowana ... cwicze....cwicze ...