ckris Napisano 3 Październik 2007 Napisano 3 Październik 2007 Jak w temacie wątku, chce zakupić Maye, z tego tytułu wysłałem maila do jednego z Polskich sprzedawców z zapytaniem o różnice cenowe (w US ok 1900$ w PL prawie 10000zł). Odpowiedź zawierała frazę o niemożności użytkowania wersji zakupionej w Stanach na terytorium Europy, z tytułu licencji. Czy jestem skazany na zakup w rodzimym kraju ? Co Zbrushem ? Istnieje podobna sytuacja?
Marcin Napisano 3 Październik 2007 Napisano 3 Październik 2007 Polityka autodesk jest właśnie taka :) licencje są miejscowe. Myślę że wiele innych firm z podobnym softem również stosuje takie środki licencyjne.
ckris Napisano 4 Październik 2007 Autor Napisano 4 Październik 2007 To znaczy, że kupno Mayi w UK też nie wypali ?
streaker Napisano 4 Październik 2007 Napisano 4 Październik 2007 Gdzieś czytałęm, że prawo unijne odgórnie narzuca możliwość zakupu oprogramowania na terytorium całem uni, czyli soft z UK będzie legalny... ALE JEST TO INFORMACJA NIEPOTWIERDZONA, nie sprawdzałem, nie szukałem, czy tak rzeczywiście jest...
KLICEK Napisano 4 Październik 2007 Napisano 4 Październik 2007 zbrush wszedzie kosztuje tyle samo :) 599 dolcow :) warto kupic :)
ckris Napisano 5 Październik 2007 Autor Napisano 5 Październik 2007 No Pixologic ma nieporównanie elastyczniejszą ofertę, nawet strona ich sklepu jest przyjaźniejsza. W każdym bądź razie z tego co sie zdążyłem zorientować w UK najbardziej sie opłaca zakupić (ok 7400zł), kilka stówek można zaoszczędzić wybierając się do Berlina; no nic Euro robi swoje. Wysłałem zapytanie do Autodesku.pl, ale wątpie w jakąkolwiek odpowiedź.
3d_new_B Napisano 6 Październik 2007 Napisano 6 Październik 2007 Faktycznie produkty Autodeska mają licencję z podziałem na regiony i teoretycznie nie można używać ich produktów zakupionych w USA w Europie. Napisałem "teoretycznie", ponieważ jest pewien "myk". Istnieje coś takiego jak GEOTRANSFER i jest możliwość przeniesienia amerykańskiej licencji do europejskiej bazy EMEA (autodesk posiada bazę seriali, jeśli numer Twojego softu nie znajduje się w niej to zazwyczaj jest właśnie z innego regionu). Dowiedziałem się o tym po zakupie Autodesk Combustion na ebay.com. Przy próbie aktywacji otrzymałem komunikat, że jest to nie możliwe i zostałem poproszony o wypełnienie ankiety w celu kontaku. Następnego dnia skontaktowała się ze mną miła pani z polskiego Autodesk'a i pokierowała moją sprawą prawie do końca (niesamowita obsługa). Sprawa utknęła na tym, że mój soft był NFR (not for resale) i z tego powodu nie udało się go zarejestrować/aktywować. Geotransfer może wiązać się z opłatą, której niestety nie znam ale podobno jest symboliczna. Warto skontaktować się z Autodeskiem.
Rascal Napisano 6 Październik 2007 Napisano 6 Październik 2007 Do kogo pisales Wimal'a? moze Rupik bedzie mial taniej od nich.
floo Napisano 7 Październik 2007 Napisano 7 Październik 2007 ckris przez jakiego dystrybutora chcesz kupić... bo ciekaw jestem jak to wygląda... napisz coś jak to wygląda...;)
Rekomendowane odpowiedzi