Napisano 8 Październik 200717 l wie ktoś może jak zrobić materiał witrażu? chodzi mi o taką sytuacje: jest kościół, ma gdzieś tam witraż w oknie, świeci w niego słonko i wtedy na przeciwnej ścianie (lub na podłodze) pojawia się tak jakby "projekcja" tego witrażu. Wiem że można by zrobić trik z opcją projekcji bitmapy ze światła ale chciałbym wiedzieć czy da sie zrobić taki "prawdziwy" witraż.
Napisano 8 Październik 200717 l Wszystko sie da zrobić, o ile dobrze pamiętam to chyba da się uzyskać taki efekt tworząc materiał raytrace i wrzucając bitmapę (kolorowy witraż) do kanału transparency. Oczywiście światło musi mieć włączone cienie typu raytrace.
Napisano 8 Październik 200717 l Jak vray to żaden matriał raytrace. W opcjach materiału zaznaczamy affect shadows dla refraction i tyle.
Napisano 8 Październik 200717 l Autor hehe, zrobiłem, działa ale.... płaszczyzna z obrazkiem jeest negatywem - odwróciło mi kolory :(
Napisano 9 Październik 200717 l Autor ok, wporzo. tylko nie wiem czemu ten cień na innym obiekcie jest negatywem :/ jesli odwróce kolory map w materiale witrażu to cień ok ale za to witraż jest negatywem. czemu??
Napisano 9 Październik 200717 l A do którego slotu ładujesz ten kolor? Do refraction? Tam nie wsadzaj :) Refraction daj czarno - białe a kolor daj na difuse.
Napisano 9 Październik 200717 l Autor czyli w kanale refraction ma być maska (coś w rodzaju kanału alfa obrazka) a ten "waściwy" obrazek ma być w diffuse? o to chodzi??
Napisano 9 Październik 200717 l Autor ok, to też działa.. ale zauważyłem że jeśli oświetle swoją sceną przez VRaySun to nie działa na nim Volume Light - to przeżyje bo można w sumie użyć zwykłego światła kierunkowego z mapą cieni ale i tu mam problem: Volume Light nie działa na VRayShadow tylko na Shadow Map. I albo bede miał snop światła albo "kolorowy" cień z witrażu. Więc czy trzeba sie przygotować na compositing czy jednk jest szansa??
Napisano 9 Październik 200717 l Vray i volumetria się nie lubią. Łatwiej to zrobić w postprodukcji. Nawet evermotion tutorial do tego wypuścił o ile pamiętam.