Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

wie ktoś może jak zrobić materiał witrażu? chodzi mi o taką sytuacje: jest kościół, ma gdzieś tam witraż w oknie, świeci w niego słonko i wtedy na przeciwnej ścianie (lub na podłodze) pojawia się tak jakby "projekcja" tego witrażu. Wiem że można by zrobić trik z opcją projekcji bitmapy ze światła ale chciałbym wiedzieć czy da sie zrobić taki "prawdziwy" witraż.

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 2,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Wszystko sie da zrobić, o ile dobrze pamiętam to chyba da się uzyskać taki efekt tworząc materiał raytrace i wrzucając bitmapę (kolorowy witraż) do kanału transparency. Oczywiście światło musi mieć włączone cienie typu raytrace.

Napisano

Jak vray to żaden matriał raytrace. W opcjach materiału zaznaczamy affect shadows dla refraction i tyle.

Napisano
  • Autor

hehe, zrobiłem, działa ale.... płaszczyzna z obrazkiem jeest negatywem - odwróciło mi kolory :(

Napisano

A sorry nie wiedziałem że to V-ray bo posta zobaczyłem na głównej.

Napisano
  • Autor

ok, wporzo. tylko nie wiem czemu ten cień na innym obiekcie jest negatywem :/

jesli odwróce kolory map w materiale witrażu to cień ok ale za to witraż jest negatywem. czemu??

Napisano

A do którego slotu ładujesz ten kolor? Do refraction? Tam nie wsadzaj :) Refraction daj czarno - białe a kolor daj na difuse.

Napisano
  • Autor

czyli w kanale refraction ma być maska (coś w rodzaju kanału alfa obrazka) a ten "waściwy" obrazek ma być w diffuse? o to chodzi??

Napisano
  • Autor

ok, to też działa.. ale zauważyłem że jeśli oświetle swoją sceną przez VRaySun to nie działa na nim Volume Light - to przeżyje bo można w sumie użyć zwykłego światła kierunkowego z mapą cieni ale i tu mam problem: Volume Light nie działa na VRayShadow tylko na Shadow Map. I albo bede miał snop światła albo "kolorowy" cień z witrażu. Więc czy trzeba sie przygotować na compositing czy jednk jest szansa??

Napisano

Vray i volumetria się nie lubią. Łatwiej to zrobić w postprodukcji. Nawet evermotion tutorial do tego wypuścił o ile pamiętam.