Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich:)- Jakoś znaleźć nie mogę, co trzeba zrobić aby 3dmax nie wykorzystywał całej mocy procesora? Pytam, bo strasznie zmula mi inne programy i nie da sie pracować na komputerze, jak to można zmienić?

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jeśli chodzi o maszynkę, którą masz w sygnaturze to możesz wyłączyć dla maxa jeden rdzeń. Oczywiście rendering będzie trwał wtedy dwa razy dłużej. Wchodzisz do menadżera zadań, zakładka procesów, klikasz prawym na procesie 3dsmax.exe, wybierasz "Ustaw koligację" i tam zaznaczasz rdzenie na których max może liczyć.

Jeśli np. ten "inny program" to odtwarzacz jakichś filmów to wystarczy zmniejszenie priorytetu maxa i zwiększenie dla odtwarzacza, ale już do przeglądania stron raczej nie wystarcza.

Napisano

Chodzi o rendering?

W v-ray w zakładce -system- są:

max tree depth i dynamic memory limit. Trzeba je zmniejszyć.

W innych nie wiem.

A jeżeli chodzi o samą pracę maxa to wystarczy robić sceny z mniejszą liczbą poly lub chować część sceny (prawy myszy-hide) zanim się wybierze na zakupy na: allegro:)

Oho..spóźniłem się:)

Napisano
  • Autor

No ok ale chodzi o przypisanie załóżmy 80% mocy dwóch procesorów do renderingu (vray) a 20 do innych celów, no tak jak w przykładzie np. odtwarzacz, strony www itd, da się tak zrobić?

Napisano

O ile mi wiadomo to takie dokładne dysponowanie mocą nie jest możliwe. Tzn. jest, ale normalnie użytkownik nie ma możliwości wykonania czegoś takiego. Poza tym taka funkcja musiałaby chyba być wbudowana w samego maxa.

Napisano

Najprościej jest ustawić priorytety w menadżerze zadań - stosuje od lat z dobrym skutkiem (nie tylko dla maxa)

Napisano

tylko priorytety w menedzerze zadan (jesli choidz o XP). nie da sie ustawic tak dokladnych parametrow.

Napisano
  • Autor

A może mi ktoś to wyjaśnić jak się to robi? W windosowym helpie jakoś nic konkretnego nie znalazłem na ten temat, może jakiś link?

Napisano

Ctrl+Alt+Del do uruchomienia menadżera, potem prawym na wybranym procesie:

e6bdb37698f5ec2a.png

Dla maxa ustawiasz najniższy priorytet, dla odtwarzacza np. wysoki. Unikaj raczej ustawiania na "czas rzeczywisty" bo system może niedomagać.

p.s. M$ twierdzi, że majstrowanie z priorytetami może prowadzić do niestabilności systemu, więc stosować na własną odpowiedzialność.

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki za pomoc:) Teraz praca na kompie - rendering w tle i praca na Corelu będzię inaczej wyglądała:)