delf77 Napisano 10 Październik 2007 Napisano 10 Październik 2007 załozmy sytuacje - mam legalnego maxa , kumpel nie ma ale bawi sie wizualizacjami " tak dla siebie" kumpel dostal zlecenie wizualki dla firmy - na umowe 3 mozliwe sytuacje do rozpatrzenia : 1- kumpel robi render i umowe na siebie i modli sie zeby nie mial kontroli ( a jesli bedzie to mowi ze robil u mnie w domu na legalnym ) 2- kumpel robi render ale umowa na mnie , reszte rozliczamy sobie sami miedzy soba 3 - kumpel robi render ale umowa na mnie , ale ja mu jeszcze wystawiam rachunek/ ew robimy miedzy soba umowe zlecenie pytanie - czy wariant 1 wchodzi w gre bo mysle ze 2 i 3 sa realne jak wyglada sytuacja "pozyczenia" legalnego programu(3dsmax) co z tym fantem zrobic?
arev Napisano 10 Październik 2007 Napisano 10 Październik 2007 O ile mi wiadomo, w miejsce użytkownika nie może wstąpić osoba trzecia bez stosownej umowy z Autodeskiem/Rupikiem. Chyba wszystkie zaproponowane przez ciebie warianty są, co tu dużo mówić, wałkami, które udowodnione mogłyby sprowadzić pewne kłopoty.
delf77 Napisano 10 Październik 2007 Autor Napisano 10 Październik 2007 w wariancie 3 przeciez jestem posrednikiem a sa 2 umowy . ja z 2ma stronami . mysle ze jest ok
chudy Napisano 10 Październik 2007 Napisano 10 Październik 2007 a nie łatwiej zwyczajnie wszystko rozliczyć poprzez ciebie? bez kombinowania... umowa na ciebie i tyle... ty sie z kumplem rozliczasz. koniec
Lis Napisano 10 Październik 2007 Napisano 10 Październik 2007 Kumpel zawsze moze tobie zlecic wykonanie takiego zlecenie :)
marcoos Napisano 10 Październik 2007 Napisano 10 Październik 2007 1- jesli kumpel dziala jako osoba fizyczna (nie ma dzial. gosp. lub innej firmy) to nie bedzie miec kontroli 2 - opcja najprostsza, 3 - to powinno wygladac raczej tak : Ty bierzesz zlecenie od firmy i wystawiasz jej fakturke, jednoczesnie zawierasz z kumplem umowe o dzielo (zlecenie raczej nie oplaca sie bo wiekszy podatek, a w niektorych przypadkach jeszcze inne dodatkowe obciazenia) z parafgrafem ze uzyczasz niezbednego softu i sprzetu do wykonania dziela, jesli kumpel to osoba fiz. a ty masz dzil.gosp./firme Ty bedziesz musial odprowadzic podatek do odpowiedniego US (20 lub 10 %), a na koniec roku wystawic mu pita
delf77 Napisano 11 Październik 2007 Autor Napisano 11 Październik 2007 marcoos - ad 2 i 3 jasne .. ale ad 1 - kumpel jest jako osoba fizyczna , jesli zrobi z nimi umowe to bedzie mial umowe o dzielo . nie bedzie miec kontroli rozumiem ? a co z legalnoscia maxa? bezkarnie przejdzie?
marcoos Napisano 11 Październik 2007 Napisano 11 Październik 2007 Nielegalny max zawsze bedzie nielegalnym oprogramowaniem, i jego uzywanie jest niezgodne z prawem. Niemniejjednak osoby fizyczne nie podlegaja kontroli takiej jakiej moga podlegac firmy (do osoby fiz. nie moze wpasc niespodziewanie skarbowka i dokonac kontroli dokumentow, faktur na soft itd.) o to mi chodzilo.
delf77 Napisano 11 Październik 2007 Autor Napisano 11 Październik 2007 no tak , ale jaka moze byc wpadka przy renderowaniu na pirackim maxie na umowe ?
Rekomendowane odpowiedzi