Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

załozmy sytuacje -

mam legalnego maxa , kumpel nie ma ale bawi sie wizualizacjami " tak dla siebie"

kumpel dostal zlecenie wizualki dla firmy - na umowe

3 mozliwe sytuacje do rozpatrzenia :

1- kumpel robi render i umowe na siebie i modli sie zeby nie mial kontroli ( a jesli bedzie to mowi ze robil u mnie w domu na legalnym )

2- kumpel robi render ale umowa na mnie , reszte rozliczamy sobie sami miedzy soba

3 - kumpel robi render ale umowa na mnie , ale ja mu jeszcze wystawiam rachunek/ ew robimy miedzy soba umowe zlecenie

pytanie - czy wariant 1 wchodzi w gre bo mysle ze 2 i 3 sa realne

jak wyglada sytuacja "pozyczenia" legalnego programu(3dsmax)

co z tym fantem zrobic?

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

O ile mi wiadomo, w miejsce użytkownika nie może wstąpić osoba trzecia bez stosownej umowy z Autodeskiem/Rupikiem. Chyba wszystkie zaproponowane przez ciebie warianty są, co tu dużo mówić, wałkami, które udowodnione mogłyby sprowadzić pewne kłopoty.

Napisano
  • Autor

w wariancie 3 przeciez jestem posrednikiem a sa 2 umowy . ja z 2ma stronami . mysle ze jest ok

Napisano

a nie łatwiej zwyczajnie wszystko rozliczyć poprzez ciebie? bez kombinowania... umowa na ciebie i tyle... ty sie z kumplem rozliczasz. koniec

Napisano

Kumpel zawsze moze tobie zlecic wykonanie takiego zlecenie :)

Napisano

1- jesli kumpel dziala jako osoba fizyczna (nie ma dzial. gosp. lub innej firmy) to nie bedzie miec kontroli

2 - opcja najprostsza,

3 - to powinno wygladac raczej tak : Ty bierzesz zlecenie od firmy i wystawiasz jej fakturke, jednoczesnie zawierasz z kumplem umowe o dzielo (zlecenie raczej nie oplaca sie bo wiekszy podatek, a w niektorych przypadkach jeszcze inne dodatkowe obciazenia) z parafgrafem ze uzyczasz niezbednego softu i sprzetu do wykonania dziela, jesli kumpel to osoba fiz. a ty masz dzil.gosp./firme Ty bedziesz musial odprowadzic podatek do odpowiedniego US (20 lub 10 %), a na koniec roku wystawic mu pita

Napisano
  • Autor

marcoos - ad 2 i 3 jasne .. ale ad 1 - kumpel jest jako osoba fizyczna , jesli zrobi z nimi umowe to bedzie mial umowe o dzielo . nie bedzie miec kontroli rozumiem ? a co z legalnoscia maxa? bezkarnie przejdzie?

Napisano

Nielegalny max zawsze bedzie nielegalnym oprogramowaniem, i jego uzywanie jest niezgodne z prawem. Niemniejjednak osoby fizyczne nie podlegaja kontroli takiej jakiej moga podlegac firmy (do osoby fiz. nie moze wpasc niespodziewanie skarbowka i dokonac kontroli dokumentow, faktur na soft itd.) o to mi chodzilo.

Napisano
  • Autor

no tak , ale jaka moze byc wpadka przy renderowaniu na pirackim maxie na umowe ?