Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam szanowne grono kolezanek i kolegow!

Mam pewno pytanie. Zaczne od tego, ze chce zmontowac "teledysk" kolegom z zespolu. Mam piec ujec kazdego z czlokow zespolu i jedno ujecie calosci grupy. Wedlug mnie najprosciej byloby w jakims programie do montazu importnac te wszystkie pliki na osobne sciezki, ustawic je rowno wzgledem czasu i - tutaj moje pytanie - czy mozna w jakims programie wydzielac ramy czasowe do odopwiednich ujec. Np. przez pierwsza sekunde ujecie nr.1, pozniej zaznaczam np. 2 kolejne sek. na drugim ujeciu. Zaznaczac sobie, ktore z ujec ma sie w odpowiednim czasie pojawic w glownym ekranie. Mam nadzieje, ze wiecie o co mi chodzi.

Jezeli wiecie to prosze o odpowiedz, jezeli nie postaram sie to dokladniej opisac :)

Pozdrawiam i licze na pomoc!!!

• Odpowiedzi 13
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Tutaj nie jest potrzebna żadna nadzwyczajna funkcjonalność, myślę że każdy program do montażu się do tego nadaje (pomijając kwestie związane z obsługiwanymi formatami video) nawet jeśli pozwala na montaż tylko na jednej scieżce. Do robótki o której piszesz wystarczy program z narzędziem do przesuwania klipów (szczałeczka) i ewentualnie do cięcia. avid xpress, canopus edius, adobe premiere, sony vegas.

Natomiast nie pakował bym się w pakiety do compositingu jak after effects i combustion na etapie pierwszego składu, ewentualnie potem do zaawansowanej korekty kolorów czy dodawania jakiś efektów.

Pozdrawiam

Napisano

Ok dzieki za odpowiedzi. Pytalem z tego powodu, ze kiedys (dawno temu) bawilem sie troche takimi programami do skladania klipow ale juz zapomnialem co one potrafia.

Pozdrawiam!

Napisano

To znowu ja. Mam do dyspozycji Adobe Premiere Pro, na razie posiedzialem nad nim moze ze dwie godzinki i niestety nie do konca wiem jak zabrac sie w nim za montaz teledysku.

Poki co na kazda sciezke video wale inne ujecie. I to chyba jedyna rzecz ktorej jestem pewien ze dobrze robie :) Teraz zaczynaja sie schody. Jakimi narzedziami manipulowac aby sprawnie przekazywac obraz z nich na ekran glowny?

Kiedy zaznaczam na klipie "wasami" jakis fragment cala reszta klipu znika. To znaczy, ze chyba musze pociac caly klip na drobniutkie czesci i usuwac te ktore nie sa mi potrzebne?

Tak to na razie widze, moze naprostujecie moja wizje?

Moze ktos ma linka do dobrego tutoriala na temat samego montazu kilku scen w jedna bez zbednych efektow i przejsc? W necie widzialem tylko tutki o nakladaniu fotek i robieniu bajeranckich textow ale to mnie nie obchodzi.

Zagubiony kolega prosi o pomoc :)

Napisano

oj sorka... to teledysk... mój błąd

PS. W Premiere? niewiele - wole Vegasa :) nie zamula tak jak ten "potwór"

edit: chociaż moment... czy ten klip jest nagrany jednym ciągiem z kilku kamer czy też fragmentami?