Napisano 12 Październik 200717 l Witam szanowne grono kolezanek i kolegow! Mam pewno pytanie. Zaczne od tego, ze chce zmontowac "teledysk" kolegom z zespolu. Mam piec ujec kazdego z czlokow zespolu i jedno ujecie calosci grupy. Wedlug mnie najprosciej byloby w jakims programie do montazu importnac te wszystkie pliki na osobne sciezki, ustawic je rowno wzgledem czasu i - tutaj moje pytanie - czy mozna w jakims programie wydzielac ramy czasowe do odopwiednich ujec. Np. przez pierwsza sekunde ujecie nr.1, pozniej zaznaczam np. 2 kolejne sek. na drugim ujeciu. Zaznaczac sobie, ktore z ujec ma sie w odpowiednim czasie pojawic w glownym ekranie. Mam nadzieje, ze wiecie o co mi chodzi. Jezeli wiecie to prosze o odpowiedz, jezeli nie postaram sie to dokladniej opisac :) Pozdrawiam i licze na pomoc!!!
Napisano 12 Październik 200717 l pięć członków kolegów najlepiej połączyć przez AfterEffect lub Adobe Premiere
Napisano 12 Październik 200717 l Polik - to o czym piszesz znajdziesz prawie w kazdym sofcie do obrobki, najlepiej szukaj czegos prostego - ja bym proponował od Vegas Video a potem mozesz startowac z AE. Rownie dobrze mozesz to pociagnac za pomoca Camtasia Studio (mało mb waży instalka) http://www.techsmith.com/camtasia.asp a tutaj vegas http://sony-vegas-video.en.softonic.com/
Napisano 12 Październik 200717 l Avid Xpress ma obsługę funkcji MultiCam jeśli o to dokładnie chodzi. http://www.avid.com Tam masz gdzieś Quick Tour Xpressa i zaprezentowaną tą funkcję.
Napisano 12 Październik 200717 l Autor O wlasnie o funkcje MultiCam mi chodzi. Czy Adobe Premiere ma cos takiego?
Napisano 12 Październik 200717 l Tutaj nie jest potrzebna żadna nadzwyczajna funkcjonalność, myślę że każdy program do montażu się do tego nadaje (pomijając kwestie związane z obsługiwanymi formatami video) nawet jeśli pozwala na montaż tylko na jednej scieżce. Do robótki o której piszesz wystarczy program z narzędziem do przesuwania klipów (szczałeczka) i ewentualnie do cięcia. avid xpress, canopus edius, adobe premiere, sony vegas. Natomiast nie pakował bym się w pakiety do compositingu jak after effects i combustion na etapie pierwszego składu, ewentualnie potem do zaawansowanej korekty kolorów czy dodawania jakiś efektów. Pozdrawiam
Napisano 12 Październik 200717 l Autor Ok dzieki za odpowiedzi. Pytalem z tego powodu, ze kiedys (dawno temu) bawilem sie troche takimi programami do skladania klipow ale juz zapomnialem co one potrafia. Pozdrawiam!
Napisano 17 Październik 200717 l Autor To znowu ja. Mam do dyspozycji Adobe Premiere Pro, na razie posiedzialem nad nim moze ze dwie godzinki i niestety nie do konca wiem jak zabrac sie w nim za montaz teledysku. Poki co na kazda sciezke video wale inne ujecie. I to chyba jedyna rzecz ktorej jestem pewien ze dobrze robie :) Teraz zaczynaja sie schody. Jakimi narzedziami manipulowac aby sprawnie przekazywac obraz z nich na ekran glowny? Kiedy zaznaczam na klipie "wasami" jakis fragment cala reszta klipu znika. To znaczy, ze chyba musze pociac caly klip na drobniutkie czesci i usuwac te ktore nie sa mi potrzebne? Tak to na razie widze, moze naprostujecie moja wizje? Moze ktos ma linka do dobrego tutoriala na temat samego montazu kilku scen w jedna bez zbednych efektow i przejsc? W necie widzialem tylko tutki o nakladaniu fotek i robieniu bajeranckich textow ale to mnie nie obchodzi. Zagubiony kolega prosi o pomoc :)
Napisano 17 Październik 200717 l z tym waleniem na każdego ujęcia na osobna ścieżke to nie bardzo....
Napisano 18 Październik 200717 l 1. Croolick ile materiałów w Premiere już zmontowałeś ? 2. Polik - Premiere Pro 2 ma funkcje MultiCam ale tylko na 4 ścieżki
Napisano 22 Październik 200717 l oj sorka... to teledysk... mój błąd PS. W Premiere? niewiele - wole Vegasa :) nie zamula tak jak ten "potwór" edit: chociaż moment... czy ten klip jest nagrany jednym ciągiem z kilku kamer czy też fragmentami?
Napisano 25 Październik 200717 l Ja bym proponował posiedzieć trochę przy AE, dwa miesiace temu też nic nie wiedziałem na ten temat a tu prosze co zrobilem: warto tu zajrzeć: http://www.videocopilot.net/tutorials.html Pozdro.