Polik Napisano 12 Październik 2007 Napisano 12 Październik 2007 Witam szanowne grono kolezanek i kolegow! Mam pewno pytanie. Zaczne od tego, ze chce zmontowac "teledysk" kolegom z zespolu. Mam piec ujec kazdego z czlokow zespolu i jedno ujecie calosci grupy. Wedlug mnie najprosciej byloby w jakims programie do montazu importnac te wszystkie pliki na osobne sciezki, ustawic je rowno wzgledem czasu i - tutaj moje pytanie - czy mozna w jakims programie wydzielac ramy czasowe do odopwiednich ujec. Np. przez pierwsza sekunde ujecie nr.1, pozniej zaznaczam np. 2 kolejne sek. na drugim ujeciu. Zaznaczac sobie, ktore z ujec ma sie w odpowiednim czasie pojawic w glownym ekranie. Mam nadzieje, ze wiecie o co mi chodzi. Jezeli wiecie to prosze o odpowiedz, jezeli nie postaram sie to dokladniej opisac :) Pozdrawiam i licze na pomoc!!!
piksar Napisano 12 Październik 2007 Napisano 12 Październik 2007 pięć członków kolegów najlepiej połączyć przez AfterEffect lub Adobe Premiere
Master Kiełbaster Napisano 12 Październik 2007 Napisano 12 Październik 2007 i windowsowy movie maker da radę :P
Hindus Napisano 12 Październik 2007 Napisano 12 Październik 2007 Polik - to o czym piszesz znajdziesz prawie w kazdym sofcie do obrobki, najlepiej szukaj czegos prostego - ja bym proponował od Vegas Video a potem mozesz startowac z AE. Rownie dobrze mozesz to pociagnac za pomoca Camtasia Studio (mało mb waży instalka) http://www.techsmith.com/camtasia.asp a tutaj vegas http://sony-vegas-video.en.softonic.com/
imprecis Napisano 12 Październik 2007 Napisano 12 Październik 2007 Avid Xpress ma obsługę funkcji MultiCam jeśli o to dokładnie chodzi. http://www.avid.com Tam masz gdzieś Quick Tour Xpressa i zaprezentowaną tą funkcję.
Polik Napisano 12 Październik 2007 Autor Napisano 12 Październik 2007 O wlasnie o funkcje MultiCam mi chodzi. Czy Adobe Premiere ma cos takiego?
.ai Napisano 12 Październik 2007 Napisano 12 Październik 2007 Tutaj nie jest potrzebna żadna nadzwyczajna funkcjonalność, myślę że każdy program do montażu się do tego nadaje (pomijając kwestie związane z obsługiwanymi formatami video) nawet jeśli pozwala na montaż tylko na jednej scieżce. Do robótki o której piszesz wystarczy program z narzędziem do przesuwania klipów (szczałeczka) i ewentualnie do cięcia. avid xpress, canopus edius, adobe premiere, sony vegas. Natomiast nie pakował bym się w pakiety do compositingu jak after effects i combustion na etapie pierwszego składu, ewentualnie potem do zaawansowanej korekty kolorów czy dodawania jakiś efektów. Pozdrawiam
Polik Napisano 12 Październik 2007 Autor Napisano 12 Październik 2007 Ok dzieki za odpowiedzi. Pytalem z tego powodu, ze kiedys (dawno temu) bawilem sie troche takimi programami do skladania klipow ale juz zapomnialem co one potrafia. Pozdrawiam!
Polik Napisano 17 Październik 2007 Autor Napisano 17 Październik 2007 To znowu ja. Mam do dyspozycji Adobe Premiere Pro, na razie posiedzialem nad nim moze ze dwie godzinki i niestety nie do konca wiem jak zabrac sie w nim za montaz teledysku. Poki co na kazda sciezke video wale inne ujecie. I to chyba jedyna rzecz ktorej jestem pewien ze dobrze robie :) Teraz zaczynaja sie schody. Jakimi narzedziami manipulowac aby sprawnie przekazywac obraz z nich na ekran glowny? Kiedy zaznaczam na klipie "wasami" jakis fragment cala reszta klipu znika. To znaczy, ze chyba musze pociac caly klip na drobniutkie czesci i usuwac te ktore nie sa mi potrzebne? Tak to na razie widze, moze naprostujecie moja wizje? Moze ktos ma linka do dobrego tutoriala na temat samego montazu kilku scen w jedna bez zbednych efektow i przejsc? W necie widzialem tylko tutki o nakladaniu fotek i robieniu bajeranckich textow ale to mnie nie obchodzi. Zagubiony kolega prosi o pomoc :)
Croolick Napisano 17 Październik 2007 Napisano 17 Październik 2007 z tym waleniem na każdego ujęcia na osobna ścieżke to nie bardzo....
Valoos Napisano 18 Październik 2007 Napisano 18 Październik 2007 1. Croolick ile materiałów w Premiere już zmontowałeś ? 2. Polik - Premiere Pro 2 ma funkcje MultiCam ale tylko na 4 ścieżki
Croolick Napisano 22 Październik 2007 Napisano 22 Październik 2007 oj sorka... to teledysk... mój błąd PS. W Premiere? niewiele - wole Vegasa :) nie zamula tak jak ten "potwór" edit: chociaż moment... czy ten klip jest nagrany jednym ciągiem z kilku kamer czy też fragmentami?
Entero Napisano 25 Październik 2007 Napisano 25 Październik 2007 Ja bym proponował posiedzieć trochę przy AE, dwa miesiace temu też nic nie wiedziałem na ten temat a tu prosze co zrobilem: warto tu zajrzeć: http://www.videocopilot.net/tutorials.html Pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi