Levus Napisano 12 Październik 2007 Napisano 12 Październik 2007 Yo! Chciałbym się poradzić w jaki sposób uzyskać następujące zjawisko: Obiekt editable poly posiada zaznaczoną (np. z opcją soft selection) grupę poligonów. Jak do takiej grupy poligonów podpiąć obiekt helper, tak by za jego pomocą manipulować (przesuwać itp) wybraną grupę. Następnie należy stworzyć na tym samym obiekcie kolejną grupę poly, z możliwością przesuwania ich za pomocą innego helpera? Chodzi mi może o coś w rodzaju bonesów, z tym że za pomocą kontrolerów (helperów np.) chciałbym wybrane grupy przesuwać skalować i wyczyniać z nimi możliwie najdziwniejsze cuda. Musi to być zrobione na jednej, spójnej siatce. Ma ktoś jakieś pomysły? Repem oczywiście nie poskąpię:P
Tomala Napisano 12 Październik 2007 Napisano 12 Październik 2007 Przychodzi mi do głowy jedynie coś takiego żeby zrobić takiego helpera np. dummy i dodać do obiektu mod. skin, zamiast kości dodać helpera/helpery i ustawić żeby dzałały tylko na te vertexy które mają być deformowane, zamiast soft selection będą odpowiednie wagi vertexów. Sprawdziłem działa dobrze można te vertexy skalować obracać i przesuwać(wykonując daną transformację na helperze oczywiście). 1
myk_myk Napisano 13 Październik 2007 Napisano 13 Październik 2007 LinkedXForm. Zaanacz wertexy i wybierz modifer LinkedXForm. Pick Control Obiekt i wybierz pod co chcesz podpiąć wertexy. 1
Tomala Napisano 13 Październik 2007 Napisano 13 Październik 2007 myk_myk z tym linkedXForm fajnie wychodzi bo uznaje soft selection ale problemy zaczynają się jak chcesz dodać 2 obiekty do manipulowania, każdy do innej grupy vertexów.
myk_myk Napisano 13 Październik 2007 Napisano 13 Październik 2007 Modifer Edit Poly (lub Ediy mesh), zaznaczasz wetrexy i następny modifer LinkedXForm. Itd itd.
Tomala Napisano 13 Październik 2007 Napisano 13 Październik 2007 A no działa działa bo właśnie sprawdzałem i nie sprawia problemów z mod. skin bo ja chciałem tak zrobić żeby otwierać postaci oczy razem z rzęsami, tylko jak zlinkuję helpery które poruszają powiekami z kością głowy to po zmianie położenia głowy ciężko jest poruszać nimi góra dół względem głowy która jest np. pochylona. I teraz albo zrobię tak żeby te helpery poruszały się tylko po konkretnej linii która będzie zlinkowana do głowy albo za pomocą wire parameters tylko wtedy powieki będą poruszane za pomocą kości które będą kontrolowane helperami. Może jakieś pomysły jak manipulować na raz powiekami i rzęsami żeby to jakoś działało? Sorry za offtopa. Pozdrawiam.
Levus Napisano 13 Październik 2007 Autor Napisano 13 Październik 2007 Powieki i rzesy podpinasz pod te same kości i przypisujesz wagi. po prostu. Domyślam się, że powieki są cześcią zeskinowanego modelu głowy więc mają kości. Teraz dajesz skina na rzęsy i robisz wagi pod te same kości co powieki, nie przeszkadza to w niczym. Robiłem tak żuchwę i zęby. myk_myk, też dobry patent, potestuje to wszystko po obiedzie:p pozdro!
myk_myk Napisano 13 Październik 2007 Napisano 13 Październik 2007 W niektórych przypadkach LinkedXForm z Soft Selection jest lepszy. Ma gładsze przejścia i parametry Soft Selection są w pełni animowane. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi