Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pytanko czy orientujecie sie w temacie okablowania sieciowego typu crossover.

Znalazlem w internecie dwa rozne sposoby rozwiazania kabla krosujacego.

Dostepne gotowe kable i wszystkie informacje w necie opieraja cie na schemacie nr.2 na zamieszczonym obrazku natomias microsoft jako jedyny podaje calkiem inny sposob.

crossover.gif

Polaczylem sobie dwa komputerki i powszechnie stosowany kabel nie zadzialal a wersja microsoftu chodzi ale jak na moje oko to chyba zbyt wolno jak na 100Mbps.

Czy ktos z Was spotkal sie z takim rozwiazaniem?

Win xp + d-link dfe-528tx

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

hmm z tego co wiem to cross over stosuje sie tylko przy polaczeniach komp- switch, ale moge sie mylic.

Napisano

Generalnie to to co masz nazwana wersja microsoftu od wersji powszechnej niczym sie nierozni bo do komunikacji wykorzystywane sa 2 pary bial pom pomarancz, bial ziel i zielona reszta sluzy jako mase. Tak ze musiales cos zle zacisnac jak robiles ta wersja powszechna. hmm Generalnie to jezeli obydwie karty sa na 100 a nie 10/100 czyli niemaja wyjsciowki bnc to ja sobie tak chulam z prekoscia okolo 7 MB/s sciagajac z lana oczywiscie to wszystko zalezy od tego z jaka predkoscia dziala dysk itp itd i czy przypadkiem to niejest winda 98 ktora ma straszne problemy przy kopiowaniu przez lan pliki z predkoscia wieksza niz 2 MB/s. Ale jak zrozumialem to masz na XP to powiedz cos wiecej na temat jak zrobiles polaczenie czy tylko przez zwyczajna grupe czy cos jeszcze dodawales.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Wersje powszechnie stosowana robil mi specjalista ze sklepu z kablami wa warszawskiej gieldzie elektronicznej wiec chyba powinien sie znac (ale zrobil wielkie oczy jak wrocilem dzien pozniej z prosba o przerobienie na wersje microsoft).

W jednym kompie mam karte d-linka 10/100 ale bez bnc a w drugim sieciowka na plycie glownej asusa 1gigabit lan plus taka sama karte d-linka na wyjscie na internet.

amd 1700 i p4 2.8 ht oba na swierzutkim xp i dyskach ata133 i sata150.

Polaczenie dynamiczne ip, dodany clinet i service i protocol, wskazania systemu na 100 Mbps ale co do predkosci to szybciej lacze sie, kopiuje z i do serwera ftp niz do kompa po kablu 3 metry.

Napisano

Tzn jaki transfer jak bys powiedzial to by bylo duzo lepiej.

A naprawde potrzebne jest tylko 1,2,3,6 nr koncowki kabla bo reszte mozna spokojnie olac ;] Poprostu zle zagniotl cos przekrzywil mozna wymieniac duzo lacznie z tym ze zupa byla za slona :>

Sciagnij sobie totalcomandera 6.x i sprawdz predkosctransferu.

A zainstalowales wszystkie stery do plyty glownje, moze zainstaluj nowsze stery do sieciowek i olej te standartowe windowsowskie ale nawet jak by dzialalo z predkoscia 10 Mb to by wychodzilo jakies ~1MB/s przy transferze.

Napisano
  • Autor

Juz jest ok chyba.

Transfer ok 9~10mb na sekunde tylko p4 jako serwer ma zwyczaj gubic ustawienia sieci po wylaczeniu i czesto musze usuwac karty sieciowe w device i ponownie konfigurowac siec a i czas wyszukiwania sieci jest ok minuty na p4 a na amd1700 (client) doslownie sekunde.

No ale wielkie dzieki za pomoc.

Napisano

A wpisales sobie grupe robocza? taka sama dla obydwu kompow i udostepnianie plikow zaznaczyles?