Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam!

Planuje zakup nowej maszynki z mysla o grafice 3D/2D (jak rowniez do sporadycznego grania). Do dyspozycji mam okolo 3000zl (w wersji optymistycznej 3500zl).

Nagrywarke DVD, dosc spory dysk oraz nie maly monitor mam wiec pozostaje zakup:

plyty, procka, ramu, karty graficznej, obudowy, zasilacza, ewentualnie jakas niedroga karte dzwiekowa oraz koniecznie drukarke (i chlodzenie jesli bedzie trzeba).

Jako ze na sprzecie sie nie znam wiec prosze o pomoc w wyborze. Dodam tylko ze drukarka bedzie uzywana wylacznie do tekstu i to raczej sporadycznie wiec moze jakas laserowka.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

ok wymyslilem narazie cos takiego:

plyta: Asus P5N-E SLI nF650i S775 - ~~400zl

proc: Core2Quad Q660 - ~~980zl

ram: 2x OCZ 1GB DDR2 800Hz - ~~240zl

grafa: Galaxy GF 8600GT 512MB DDR3 - ~~500zl

zasilacz: Chieftac 450W GPS-450AA-101A - ~~180zl

obudowa: do ustalenia

w sumie okolo 2,5k zl, pozostalo mi jakies 400-500zl do dyspozycji, sugestie? moze drugie tyle ramu albo cos wymienic?

pozdrawiam

Napisano

2GB ramu to teraz juz niedaje rady, sam mam 2gb i cierpie bardzo. Chyba zasilacz troche slaby.

Napisano
  • Autor

przypomnialo mi sie cos... jak wyglada sprawa core2quad i 32 bitowego windowsa xp? bedzie to dzialac wogole?

Napisano

A czemu mialoby nie dzialac ?? NIe bierz zadnego gts'a :] Lepiej palita sonic+ i faktycznie 4 gb ramu. Ewentualnie zamiast 8600 to 8800gt

Napisano

zalezy czy potrzebujesz 8800gt czy lepiej wiecej ramu , jak nie grasz w super nowosci wzialbym 4gb i reszta jak masz bo w sumie zestaw ok

Napisano
  • Autor

Dzieki za pomoc :)

W koncu kupilem sobie Core2Quad q6600, plyte Abit IP35 (na plytach sie nie znam, a facet mowil ze sie dobrze na niej kreci), Gainward'ckiego GFa 8600gt (ta dopalona wersja GoesLikeHell), 4gb ramu no i oczywscie buda Chiefteca i zasilacz Chiefteca 500W

Stwierdzilem ze wiecej ramu bardziej sie przyda bo do viewportow mi ten GF starczy, a gram sporadycznie w jakies co ciekawsze pozycje.

Generalnie jestem zadowolony z zakupu, nawet bardzo zadowolony bo czas renderingu jednej z moich prac spadl z 7h do okolo 12 minut :P (wyobrazcie sobie teraz na jakim zlomie musialem sie uczyc :P)

Pozdrawiam

Napisano

No i jak dla mnie sprzet dobry :D tez ostrze zeby na quada :]