DiO Napisano 27 Październik 2007 Napisano 27 Październik 2007 heja , robilem radosnie pewnego tutoriala pokazujacego jak zrobic mazde rx 8 i niestety nie jest on zbyt obszerny...efekt widac i mam problem bo nie wiem co zrobic dalej tzn jak mam go oteksturowac? jak sie zabrac za lakier i felgi?...moze jakas podpowiedz? :)
AGmakonts Napisano 27 Październik 2007 Napisano 27 Październik 2007 narazie zbyt plastelinowo, pokaż siatke
pecet Napisano 27 Październik 2007 Napisano 27 Październik 2007 nie, masz skasować plik i robić od nowa na pocieszenie napisze że chciałbym żeby mój pierwszy samochód w 3d tak wyglądał ;)
Malkav Napisano 27 Październik 2007 Napisano 27 Październik 2007 Drzwi zdecydowanie do poprawy. Jeśli chodzi o tutorial na temat lakieru polecam zajrzeć tutaj, w dziale tutoriale - texturing - car paint tutorial. Zanim zaczniesz teksturować dopracuj model.
Homa Napisano 27 Październik 2007 Napisano 27 Październik 2007 Może nie tak ostro jak pecet... ale zgodzę się z Malkavem poprostowałbym ten modelik zanim zaczniesz "materiałować" :-) Tutków na sieci jest dość sporo, także powinieneś sobie jakoś poradzic. Powodzenia!
Thunder Napisano 27 Październik 2007 Napisano 27 Październik 2007 Może nie tak ostro jak pecet... ale zgodzę się z Malkavem poprostowałbym ten modelik zanim zaczniesz "materiałować" :-) Tutków na sieci jest dość sporo, także powinieneś sobie jakoś poradzic. Powodzenia! jak to ma być rx8 to ja bym to najpierw do niej upodobnił :P bo jej nie przypomina, jak na pierwszy raz to nie jest źle
kliment woroszyłow Napisano 27 Październik 2007 Napisano 27 Październik 2007 pecet pewnie miał na myśli ze zbyt dużo do poprawy i dlatego lepiej zacząć od nowa...ale gdyby to powiedział w inny sposób pewnie byłoby lepiej....słowem z treścią zgadzam z formą nie koniecznie. Pozdrawiam.
DiO Napisano 27 Październik 2007 Autor Napisano 27 Październik 2007 bym wam dorzucil siatke,byscie mogli wtedy powiedz dokladniej co jest nie tak ale...nie wiem gdzie jest ta opcja w renderingu :P drzwi trzeba poprawiec na 100% -wiem ,co do robienia modelu od nowa...zapewne macie racje ale ja chyba za leniwy jestem na to i chcialbym go poprostu juz jakos w miare dokonczyc .dzieki za komentarze ,czekam na wiecej :) (no i jak wlaczyc ta siatke w renderingu...?)
FF Napisano 27 Październik 2007 Napisano 27 Październik 2007 Olej rendering, daj screena z viewportu.
kamil.ochel Napisano 28 Październik 2007 Napisano 28 Październik 2007 hkorpinski dal kiedys caly zestaw materiałów do v-raya. ;)
Kirian Napisano 28 Październik 2007 Napisano 28 Październik 2007 POSTARAJ sie prosze bo to boski samochod:), dzwiek silnika wankla to istna poezja:P jak narazie to tragedia jest a nie RX-8;P
Norwag Napisano 28 Październik 2007 Napisano 28 Październik 2007 Ciężki model jak na początkującego nawet jeśli jest z tutkiem dawaj więcej chamferów bo bez tego wygląda jak z plasteliny drzwi do wymiany przedni zderzak do "mocnej" poprawy nie wiem jak tył ogólnie model jak na pierwszy to nawet nawet - mój nie był lepszy ]:> Pracuj nad nim i Powodzenia ;] ps. pokaz siatke to będzie można sie więcej dowiedzieć a tym samym pomóc :)
DiO Napisano 29 Październik 2007 Autor Napisano 29 Październik 2007 dzieki bardzo Norwag za ukierunkowanie :) nie wiem ,czy mimo wszystko nie zaczac go od nowa bo....moze wyda wam sie to smieszne ale...dopiero wczoraj przeczytalem tutka jak "ladnie" umiescic blueprinty :P....no i moje niestety tak ladnie nie sa i kilka rzeczy moze sie troszeczke niezgadzac...z innej strony to jest to moj pierwszy modelik i nie wiem czy by mi sie chcialo zabierac za niego od nowa od podstaw.postaram sie jeszcze cos nad nim dzisiaj wieczorkiem wymodzic - dodac wiecej chamferow jak Norwag doradzil bo niema ich tam rzeczywiscie za wiele ...i dam dzisiaj siatke wieczorkiem,pozdrawiam i dzieki
DiO Napisano 30 Październik 2007 Autor Napisano 30 Październik 2007 witam ponownie,A wiec wziolem sie za poprawianie ,troche przednie nadkole i zderzak ,dodalem wiecej chamferow...zreszta zobaczcie i ocencie czy w dobrym kierunku to idzie :) daje siatke (ale tylko przodu bo tyl narazie wyglada masakrycznie:/)
Homa Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 O rany nie wiedziałem, że jest aż tak żle :-( Zamiast prostować tą siatkę, chyba faktycznie prościej i szybciej byłoby zrobić model od nowa. Wokół lamp zdecydowanie za dużo poprawiania. Ale maskę możesz zostawić :) Życzę powodzenia!!!
Thunder Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 gniot :P siatka ssie po całemu pooglądaj siatki z innych modeli i porównaj ze swoją ;) na twoim miejscu wybrałbym sobie prostszy model z dobrymi printami a z tym DELETE
DiO Napisano 30 Październik 2007 Autor Napisano 30 Październik 2007 no dobra ,rozumiem sam na niego teraz patrze i sie zastanawiam czy to mazda czy Lanos...:P to moze jakies propozycje na modelik? tzn jaki waszym zdaniem jest latwy?
Norwag Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 hmm moim zdaniem powinien to byc samochodzik takiej starszej generacji polecam zaopatrzyć sie w te pozycje: Videotutorial 3Ds Max Modeling tutorials series vol. 1 Car4ever jest to videotutek dotyczący mustanga 69' wraz z plikami zawierającymi blueprinty jak i poszczególne części modelu
zgred Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 moze lepiej zacznij od nowa, albo jeszce lepiej zacznij robic jakis samochod bardziej kanciasty, zeby latwiej troche bylo
osiris85 Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 jak na poczatek to hmmm... moze gallardo, murciealgo, lancia delta, enzo, range rover 91' lub tez polski polonez:) nie maja zbyt wiele kraglosci a skoro to ma byc twoj pierwszy lepszy model to mysle ze wlasnie ktorys z tych modeli ma to byc lub rob taki ktory naprawde ci sie podoba. zgromadz jak najwiecej zdjec danego modelu z jak najwieksza iloscia szczegolow i w jak najwiekszej rozdzialce.
Kr3tz Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 Osiris, nie sadze zeby gallardo/murcielago/enzo byly prostymi autami. w sumie to zaden samochod nie jest latwy dla poczatkujacego, ale na czyms expic trzeba ;) DiO, najlepiej wybierz fure z mala liczba przetloczen i zaokraglen, typu Dacia Logan.
zgred Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 No zgadzam sie z kr3tz, gallardo nie wyjade sie takie latwe. Ja bym proponowal poloneza, albo fiata duzego :)
Homa Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 Może się nie znam, ale jak dla mnie Murcielago nie było takie trudne, więc polecam. O wiele więcej problemów sprawiają mi moje koncepty :-))) Rozumię, że popieracie polski przemysł motoryzacyjny, ale nie popadajmy w skrajności. Polecam Ci również Fiata 500, którego co ważne obszerny tutek jest chyba na 3dtotal. Powodzenia
Rekomendowane odpowiedzi