Posted November 4, 200717 yr Zauwazylem cos dziwnego moj boxowy cooler zarowno w idle i stressie chodzi przy ok. 1100 rpm a chyba powinien w stresie dobijac do ok. 2000-2400 rpm.
November 4, 200717 yr a jaka masz temp ? moze dla ciebie to wyglada na prace w stresie a tak nie jest i jesli chodzi na automacie ( sam dobiera sobie predkosc ) i nic go nie bloku ( zew kontroler obrotow ) nie ma tragedii , sprawdz temp
November 4, 200717 yr Author Dla mnie jak najbardziej wyglada to na prace w stresie przy 4 obciazonych rdzeniach na 100% :) powinien sie bardziej rozruszac niz w idle na praktycznie 0 obciazeniu. Kiedy mialem Core 2 Duo i w stresie stare chlodzenie BOX chodzilo niczym suszara. Tak wiec moje pytanie to, jaka macie predkosc obrotowa w stresie i w idle na boxowym chlodzeniu.
November 8, 200717 yr moj boxowy ma praktycznie caly czas 1400 obrotow co jest nieco wkurzajace (fakt temperatury max mam 46 stopni w stresie po 30min renderowania 4 rdzeniami) ale generalnie wiatrak na procesorze jest najglosniejszy z calego kompa (zaczyna mi powoli przeszkadzac- zwlaszcza ze komp chodzi 24/7) Nie probowalem go na razie niczym regulowac moze to zrobie ale raczej wymienie chlodzenie na Scythe Mugen czy jak to sie tam pisze (tylko musze sie zebrac w sobie i isc kupic :) Pozdrawiam
November 8, 200717 yr no to rzeczywiście dziwne... mi zdecydowanie wiatraczek przyspiesza w stresie...
November 14, 200717 yr Author Zalozylem inny cooler Intel'a i niestety to samo... prawie bo obroty sie zwiekszyly tylko o 150 rpm.
November 14, 200717 yr Sprawdź w biosie czy masz włączoną opcję smartfan. Jeżeli tak to będziesz musiał ustawić ręcznie zakresy. to działa tak jeżeli temp.=30 to 1000rpm. Jeżeli temp.=50 to 2000rpm.