Mr Pank Napisano 5 Listopad 2007 Napisano 5 Listopad 2007 http://www.pinakoteka.zascianek.pl/Matejko/Index.htm Tygodniowy Speedpainting 22: Regulamin: * Czas malowania: 1,5 h * Technika dowolna, cyfrowa bądź tradycyjna * Prace umieszczamy w tym wątku * Dłuższy bok umieszczonej pracy nie może przekroczyć 900 px. Pełna rozdzielczość w postaci linku * Jedna osoba może umieścić dowolną ilość prac ale tylko jedną z nich poddać głosowaniu. Pracę pod głosowanie należy wskazać maks. dzień przed zakończeniem, jeżeli tak się nie stanie zostanie wybrana pierwsza praca jaka została umieszczona. Nagrody: * Wybór kolejnego tematu * Rekomendacja na stronie głównej serwisu. * Umieszczenie pracy w galerii ZAKOŃCZENIE 22 SESJI: 13.11.2007
purple Napisano 5 Listopad 2007 Napisano 5 Listopad 2007 Nie wiedziałam że Matejko rysował też tak...: http://www.pinakoteka.zascianek.pl/Matejko/Images/Diabel_3.jpg :D Ile to się człowiek z tego forum moze dowiedzieć:D
Mortom Napisano 7 Listopad 2007 Napisano 7 Listopad 2007 wow dla mnie za wysokie progi z takimi speedami :> Chciałoby by sie powiedzieć: matko Matejko hoł hoł.... Chętnie pooglądam takie górnolotne speedy z reprodukcjami :)
ortheza Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 bedzie trudno , ale juz cos zaczalem dlubac testowo, dzis pewnie cos podrzuce :]
witkowski Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 ciekawe ile matejko to malowal :) zmienilem troche kompo bo imo rozsadzala kompozycje i kolor bo lubie inny... oryginał: http://www.pinakoteka.zascianek.pl/Matejko/Images/Ostafij_Daszkiewicz.jpg 1
Drakula Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 przy okazji mogles podac temat nastepnego speedpaintingu :)
leszek_lenia Napisano 10 Listopad 2007 Napisano 10 Listopad 2007 malo podobne mnie wyszlo...hmm moze pozniej jeszcze cos machne... ;) : http://www.pinakoteka.zascianek.pl/Matejko/Images/Lukasz_Dobrzanski.jpg
ortheza Napisano 10 Listopad 2007 Napisano 10 Listopad 2007 ludziska a wstawcie tez reprodukcje orginalu obok. u mnie tez srednio wyszlo. tez licze ze jescze cos wrzuce :-) na razie jest to: na bazie tego:
witkowski Napisano 10 Listopad 2007 Napisano 10 Listopad 2007 Drakula: :) Leszek: Bardzo fajnie zaczety portret. Nie wolalbys zrezygnowac z tego pedzla co wyglada jak slady koparki? Imo dziala zbyt mechanicznie. tu 1,5 h to troche za malo. proporcje zaczely sie sypac...
ortheza Napisano 10 Listopad 2007 Napisano 10 Listopad 2007 witkowski za mlodo ci wyszla ta bona :-). Gorzej ci wyszlo niz ten portret. No i faktycznie 1.5h to malo czasu na skomplikowane obrazy ale wydaje mi sie ze to tez kwestia wprawy. Wg mnie troche trudny temat tym razem jak na speedpainta.
RaVirr Napisano 10 Listopad 2007 Napisano 10 Listopad 2007 Mi czasu starczyło na szkic (chyba nawet troszkę ponad niż 1,5h :/) najpierw szkic ołówkiem potem poprawa na kompie i oto co wyszło: a rysowane z tego: Może mi się uda już poza konkursem to podmalować;) Witkowski znowu super-masz we mnie fana:) **** edit Nowa lepsza wersja;)
leander Napisano 11 Listopad 2007 Napisano 11 Listopad 2007 fajny temat, swietne prace malowane na szkicu olowkiem:
Varmer Napisano 11 Listopad 2007 Napisano 11 Listopad 2007 się pierwszy raz szarpnąłem na speeda więc wyszła mi bardziej "luźna interpretacja" oryginału ;]
ortheza Napisano 11 Listopad 2007 Napisano 11 Listopad 2007 zastanawiam sie czemu bierzecie na warsztat reprodukcje poprzednika? :) lepiej by bylo jakby kazdy maznał cos innego. przynajmniej w mojej opinii
Varmer Napisano 11 Listopad 2007 Napisano 11 Listopad 2007 ja zacząłem swoje zanim pojawiła się wcześniejsza reprodukcja więc nie wiedziałem że się powtarzam ;]
ortheza Napisano 11 Listopad 2007 Napisano 11 Listopad 2007 Swoja droga fajnie ci wyszlo :-) ale leanderowa wersja bardziej mi sie podoba A ja biore sie za kazanie piotra skargi.
witkowski Napisano 11 Listopad 2007 Napisano 11 Listopad 2007 Strzala leander. Dawno sie nie pojawiałeś... Na pierwszy rzut oka myślałem ze to pastela :) Ladnie wtopiony w kompo. ortheza: Zawsze w mojej wyobraźni królowa Błona była młodsza... RaVirr: hehe najlepiej ultras. co do rysunku: bardzo dobrze prowadzisz kreskę i generalnie niezłą masz parę rysunkowa. zanim dodałeś tło było lepiej. przy tak poszarpanej kresce z przodu - tył lepiej pozostawić uproszczony lub słabszy. np: można by tło machnąć szara kreska albo dbać żeby pojawiły sie jedynie kontury narysowane z jednej linii. Generalnie temat jest dla mnie bardzo trafiony. Mimo że nie jestem fanem Matejki to pracując nad jego kopiami można zaobserwować wiele zabiegów plastycznych, które można ściągnąć i wykorzystać. Jeśli speed ma czegoś nauczyć to tego typu tematy na pewno pomogą. Nareszcie pojawia sie wyzwanie, które wymusza inne myślenie. Każdy widzę stara sie w swój sposób rozwiązać materie włosów, skory, materiały czy futra. Można skupić sie na kolorze, proporcjach, narracji itd. Podoba mi sie też, że takie refy można traktować jako prace nad technika malarska (przy kopi) albo źródło nawiązania, jak np Rzool. 1
ortheza Napisano 11 Listopad 2007 Napisano 11 Listopad 2007 to racja :-) co jak co ale matejko kompozycje ma niezla gorzej z przestrzenia.
len_art Napisano 11 Listopad 2007 Napisano 11 Listopad 2007 No nieźle dajecie :) zmobilizowany dzieki wam dolaczam z takim portrecikiem... i oryginał pozdrawiam
RaVirr Napisano 11 Listopad 2007 Napisano 11 Listopad 2007 witkowski na szczęście rysowałem na kilku warstwach i tło było oddzielnie więc spróbuje teraz szybciutko poprawić;) I dzięki za docenienie;) **** edit jednak bez tła...nie ma już czasu na tło więc to jest wersja końcowa;p
leander Napisano 11 Listopad 2007 Napisano 11 Listopad 2007 Wczoraj szukajac prac Matejki bylem zaskoczony, ze nikt dotad nie wybral tego portretu, a widze, ze po prostu trzeba bylo chwile poczekac :) Bardzo fajnie len_art. RaVirr: wczoraj jakos mnie nie przekonales, ale ta poprawiona wersja robi duzo lepsze wrazenie Witkowski - Strzalka ;) A ja dla odmiany Ciebie ostatnio tu czesto widuje i nie ukrywam, ze jest na co popatrzec ;) Dobrze mowisz odnosnie tematu. Osobiscie jestem zaskoczony, zapewne malo ambitnym odkryciem, ile obserwacji mozna poczynic kopiujac/interpretujac obraz mistrza. Nawet w te 1,5 h.. A odnosnie samej tworczosci Matejki, musze powiedziec, ze robi na mnie znacznie wieksze wrazenie bezposrednie obcowanie z jego obrazami. Te reprodukcje na sieci odbieraja im sporo wyrazu i jakosci. A moze je w pewien sposob obnazaja. Tak czy inaczej nawet anatomia czy pozy wydaja sie wiarygodniejsze na duzym formacie, wiec tak powinno sie je chyba ogladac.
ortheza Napisano 11 Listopad 2007 Napisano 11 Listopad 2007 oki mala wrzutka, fragment kazania piotra skargi. nie sadze bym i tym razem cos zawojowal przy tak fajnych prackach :-) ale i tak ciekawe wyzwanie to bylo. Mozna by to kiedys powtorzyc z jakim innym mistrzem. moj final
Mortom Napisano 12 Listopad 2007 Napisano 12 Listopad 2007 kurde dla mnie wy jesteście kosmosy :) świetne po prostu świetne!! a szkic RaVirr'a to dla mnie jak star-teck i gwiezdne wrota w jednym!! cymesik!! :) pozdrawiam i życzę każdemu z was powodzenia :)
Amrun Napisano 12 Listopad 2007 Napisano 12 Listopad 2007 hehe leander ja sobie wlasnie gola strzelilem z tym portretem, bo widze ze juz ladnie wyeksploatowany :) myslalem ze nie bylo.... tyle ze tylko pierwsza strone z watku obejrzalem heh... pzdr...
DaRoZ Napisano 12 Listopad 2007 Napisano 12 Listopad 2007 swietny temat, wlasciwie wszystkie prace w watku rewelacyjne, i az mnie wziela chec na namazanie swojego obrazu Matejki :) pozdrawiam i refka
Mr Pank Napisano 13 Listopad 2007 Autor Napisano 13 Listopad 2007 Dużo świetnych prac i ciesze sie że spodobał wam sie temat, myślę że to jest bardzo dobre ćwiczenie Pozdr...
ortheza Napisano 13 Listopad 2007 Napisano 13 Listopad 2007 trza to powtorzyc przy jakiejs okazji :-) z innym miszczem, moze z baroku. Szkoda ze sam nie wziales udzialu.
Rekomendowane odpowiedzi