Napisano 5 Listopad 200222 l czy wie ktos moze jak osiagnac efekt przezroczystosci tekstur? i nie chodzi mi o opacity... o co zatem? problem jest nastepujacy: zrobilem teksturke w photoshopie ktora jest w kilku miejscach przezroczysta - ma powycinane niektore miejsca... zapisalem ja jako png potem jako gif - obie z wlaczona opcja transparency... nastepnie nalozylem na obiekt w maxie (najpierw png potem gif) ale w obu przypadkach miejsca gdzie powinna byc przezroczysta sa biale plamy... czy ktos wie dlaczego tak sie dzieje? jak osiagnac efekt przezroczystosci w niektorych mijscach tekstury? help!!!
Napisano 6 Listopad 200222 l Zrˇb drug▒ teksturŕ, ktˇra bŕdzie mask▒. Potem zrˇb np. materia│ blend. zrˇb jeden materia│, drugi a potem do│ˇ┐ maskŕ i gotowe. A bia│e plamy s▒ bo albo max nie uwzglŕdnia przezroczystoÂci gifa albo masz bia│y kolor jako kolor materia│u:)
Napisano 9 Listopad 200222 l Na milosc boska... Zrob teksture pamietajac ze im bielej tym tekstura bedzie mniej przezroczysta (czarny = przezroczysty max.), potem podluz ja w kanale opacity. I koniec. Najlepiej zachowuj w jpg o wysokiej jakosci (nie zawalisz sobie dysku). Na koniec. Niewiedza, niewiedza. Ale transparentnosc = przezroczystosc. I TO mnie zirytowalo...
Napisano 9 Listopad 200222 l jezeli malujesz opacity w photoshopie na masce, to zapisz teksture jako *.tga. potem wladuj to tga do diffuse i opacity, i w opacity przelacz \'mono channel output\' na alpha
Napisano 10 Listopad 200222 l ok dziekuje wszystkim za rady temat i problem mozna uwazac za zamkniety udalo mi sie osiagnac zamierzony efekt dzieki wielkie jeszcze raz... :) Gotham; nie wiem czemu sie irytujesz bo skoro wg ciebie transparentny = przezroczysty to znaczy ze myslisz tak samo jak ja i slownik jezyka angielskiego wiec nie widze powodow do irytacji - chyba ze miales cos innego na mysli pozdrawiam! :)
Napisano 20 Listopad 200222 l proponujezanim napisze sie odpoweidzs wziąść głębioki oddech i zrelaksować sie i pisać bez emocji. bedzie przyjemniej
Napisano 22 Luty 200322 l z ta przezroczystoscia - ok ale ja tak tez zrobilem (wezcie gleboki oddech) ale cien byl kwadratowy czy cien definiuje sie czym innym niz opacity?
Napisano 23 Luty 200322 l bo masz ustawiony typ cienia na normalny zmień na raytrace i bedzie dobrze.