Gość Gizol Napisano 5 Listopad 2002 Napisano 5 Listopad 2002 czy wie ktos moze jak osiagnac efekt przezroczystosci tekstur? i nie chodzi mi o opacity... o co zatem? problem jest nastepujacy: zrobilem teksturke w photoshopie ktora jest w kilku miejscach przezroczysta - ma powycinane niektore miejsca... zapisalem ja jako png potem jako gif - obie z wlaczona opcja transparency... nastepnie nalozylem na obiekt w maxie (najpierw png potem gif) ale w obu przypadkach miejsca gdzie powinna byc przezroczysta sa biale plamy... czy ktos wie dlaczego tak sie dzieje? jak osiagnac efekt przezroczystosci w niektorych mijscach tekstury? help!!!
Bacry Napisano 6 Listopad 2002 Napisano 6 Listopad 2002 Zrˇb drug▒ teksturŕ, ktˇra bŕdzie mask▒. Potem zrˇb np. materia│ blend. zrˇb jeden materia│, drugi a potem do│ˇ┐ maskŕ i gotowe. A bia│e plamy s▒ bo albo max nie uwzglŕdnia przezroczystoÂci gifa albo masz bia│y kolor jako kolor materia│u:)
Gotham Napisano 9 Listopad 2002 Napisano 9 Listopad 2002 Na milosc boska... Zrob teksture pamietajac ze im bielej tym tekstura bedzie mniej przezroczysta (czarny = przezroczysty max.), potem podluz ja w kanale opacity. I koniec. Najlepiej zachowuj w jpg o wysokiej jakosci (nie zawalisz sobie dysku). Na koniec. Niewiedza, niewiedza. Ale transparentnosc = przezroczystosc. I TO mnie zirytowalo...
marczak Napisano 9 Listopad 2002 Napisano 9 Listopad 2002 jezeli malujesz opacity w photoshopie na masce, to zapisz teksture jako *.tga. potem wladuj to tga do diffuse i opacity, i w opacity przelacz \'mono channel output\' na alpha
Gość Gizol Napisano 10 Listopad 2002 Napisano 10 Listopad 2002 ok dziekuje wszystkim za rady temat i problem mozna uwazac za zamkniety udalo mi sie osiagnac zamierzony efekt dzieki wielkie jeszcze raz... :) Gotham; nie wiem czemu sie irytujesz bo skoro wg ciebie transparentny = przezroczysty to znaczy ze myslisz tak samo jak ja i slownik jezyka angielskiego wiec nie widze powodow do irytacji - chyba ze miales cos innego na mysli pozdrawiam! :)
saygon Napisano 20 Listopad 2002 Napisano 20 Listopad 2002 proponujezanim napisze sie odpoweidzs wziąść głębioki oddech i zrelaksować sie i pisać bez emocji. bedzie przyjemniej
Gość fullofstars Napisano 22 Luty 2003 Napisano 22 Luty 2003 z ta przezroczystoscia - ok ale ja tak tez zrobilem (wezcie gleboki oddech) ale cien byl kwadratowy czy cien definiuje sie czym innym niz opacity?
saygon Napisano 23 Luty 2003 Napisano 23 Luty 2003 bo masz ustawiony typ cienia na normalny zmień na raytrace i bedzie dobrze.
Rekomendowane odpowiedzi