Napisano 27 Grudzień 200321 l W najblizszym czasie mam zamiar przesiasc sie na platforme PIV HT w zwiazku z tym moje pytanie o dosc istotna rzecz: aktualnie posiadam 3x 512 DDR 333 co daje 1,5 GB RAMu (platforma AMD - KT4V) czy taka nieparzysta ilosc kosci bedzie bez problemu dzialala na plytach pod PIV z czipsetem i865 - konkretnie mam zamiar kupic: ABIT IS7-E lub MSI 865PE Neo2 zdaje sobie sprawe ze nie bedzie to dzialalo w trybie dwukanalowym, ale czy w ogole taka (nieprzysta) konfiguracja jest dopuszczalna (przewidziana) i czy bedzie dzialala? pozdrowionka Marek
Napisano 28 Grudzień 200321 l Hmm.... czytales manuale tych plyt. Tam powinno pisac czy przyjdzie takie ilosci RAMY w tej konfiguracji. ps. Co spowodowalo ,ze przesiadasz sie na P4 :)
Napisano 28 Grudzień 200321 l Autor Originally posted by Adek ps. Co spowodowalo ,ze przesiadasz sie na P4 :) - po prostu ciekawosc, po drugie PIV jest w chwili obecnej bardziej przyslosciowa platforma - Athlon XP konczy sie na 3200+ a zeby go obsluzyc i tak musialbym wymienic plyte na model z FSB 400... Wiec postanowilem zmienic od razu cala platforme na intela:) Wiesz poza tym jak tak patrze na ta CHOLERNA NIEZAWODNOSC procesorow Intela na przykladzie mojego kompa w pracy z PIII 866 na pokładzie - ten komp radzi sobie nadal bardzo dobrze i choc w szybkosci renderingu GI jest slaby, to obsluga pozostalych programow nie sprawia mu absolutnie zadnych problemow. Wiec chce znowu przesiasc sie na Intela :) To tyle:) pozdro Marek
Napisano 28 Grudzień 200321 l A AMD jest zawodne? Ja mam athlona 1700 i p4 2.8 ht, oba chodza stabilnie (bez podkrecania), a wzrost wydajnosci wydze tylko przy renderowaniu (jakies 50% szybciej na p4).
Napisano 28 Grudzień 200321 l Ja też kupuję sobie nowy sprzęt (jutro-poniedz) i odradzono mi MSI Neo2, bo nie ma opini stabilnej (chociaż w testach jest b dobra). Ja biorę sobie Asusa P4P800 Gold (ten sam czipset).
Napisano 28 Grudzień 200321 l Ja też polecam Asusa. Sam mam P4P800 Deluxe. Wprost idealna do podkręcania.
Napisano 29 Grudzień 200321 l Niestety w instrukcji nic nie pisze na temat niepazystej ilości kości pamięci. Może spróbuj się popytac na forum www.tweak.pl
Napisano 31 Grudzień 200321 l Autor Podobno bedzie dzialalo w standardowym trybie - taka informacje otrzymalem z serwisu Komputronik. Niebawem dokonam zakupu wiec poinformuje osobiscie czy dziala, czy nie. Pozdro!
Napisano 6 Styczeń 200421 l Autor Kontynujac odpowiedz na pytanie, ktore sam sobie zadawalem... Otrzymalem kolejna informacje z redakcji Chip\'a od p. Marcina Bienkowskiego - ktory napisal: \"Jeśli pamięci są w tzw. organizacji jednostronnej to tak. Jeśli moduły mają organizację dwustronną to uda się zamontować tylko dwie kości.\" a wiec kontra 1/1, ale na razie nie sprawdze tego bo wypozyczylem jedna kostke do biurowego kompa a pozostale dwie zapne sobie w trybie DUAL... Tyle wiesci na dzisiaj Pozdro
Napisano 6 Styczeń 200421 l Tak swoja droga to majac athlona 1700 i p4 2.8 ht z dual channel oba 1gb ram jakos nie czuje wiekszego skoku wydajnosci na p4 z ramem dual w aplikacjach mniej wykozystujacych procesor. Przy obrobce bitmap zero roznicy wydajnosci wiec moze to kolejny chwyt marketingowy?
Napisano 6 Styczeń 200421 l Autor a ja nawet nie mialem jeszcze czasu tego poskladac - moj \"stary\" sprzet przenioslem juz do biura, a nowy lezy w pudlach upchany po szafce... W kazdym razie praca na AMD XP2600+ nigdy nie stwarzala mi zadnych problemow i jestem bardzo zadowolony z zaskakujacej szybkosci dzialania (np. rendering w FR) a takze niezawodnosci... Przyznam, ze troche nieszczesliwie sie wyrazilem piszac na poczatku o niezawodnosci - majac na mysli jedynie procki intela - sorry. :) Jak poskladam nowego kompa, to napisze jakie sa roznice... pozdr
Napisano 6 Styczeń 200421 l Ja sie zawiodlem na moim, roznica tylko w renderingu. amd1700 vs p4 2.8 ht dual ch ram sata. Tak sobie tylko nazekam ale za roznice w cenie moglem sobie jakies quadro albo ati fireGL fundnac.
Napisano 23 Styczeń 200421 l co do pamieci musisz wziasc jeszcze jedno pod uwage.. niektore pamieci mam na mysli NO NAME nie zadzialaja z P IV. na plycie asusa sa 4 banki wiec zamiast sie zastanawiac czy pojda 3 kostki kup czwarta i problem z glowy :)
Napisano 23 Styczeń 200421 l Autor Originally posted by Quadysz na plycie asusa sa 4 banki wiec zamiast sie zastanawiac czy pojda 3 kostki kup czwarta i problem z glowy :) i tak tez uczynie w miesiacu lutym, no chyba ze beda inne wydatki, a o to nie problem:) No bede jeszcze musial uswiadomic szefowi ze czeka go wydatek 300zl na pamiec bo ja musze swoja wyciagnac z biurowego kompa:)! Ostatecznie \"wcisnieto mi\" plyte asus\'a P4P800, ale wcale nie zaluje nieco wiekszego wydatku - TA PLYTA JEST GENIALNA!!!