Napisano 18 Listopad 200717 l Ku pokrzepieniu dusz nielicznej już grupy zajmującej sie finalem i na przekór tym co mówią ze nie ma już takich hehe, postanowiłem wrzucić w ten wątek jedną z ostatnich moich wizek. Jak widać poniżej nie jest to niestety efekt zabawy tylko pracy no ale jak sie to lubi :) Jest jeszcze trochę niedoróbek ale myślę ze i tak jest spoko. Pozdrawiam Mirek
Napisano 18 Listopad 200717 l Szkło finalowe fajne jest. Ja ostatnio porzuciłem ostatnie jeszce prace na finalu na rzecz tylko i wyłącznie vraya.
Napisano 18 Listopad 200717 l Nie bawiłem się najnowszym finalem, ale jeśli chodzi o stosunek jakości do czasu renderingu to wolę vraya. Final też jest dobry, kiedyś pewnie był lepszy od vraya i chyba był pierwszy. Niestety dla finala, spece z chaos group nie próżnują i final poszedł w cień.
Napisano 19 Listopad 200717 l Autor kopiuje post na galerie 3D finished pomyślałem ze może uda sie w ten sposób przeciągnąć na stronę finala jakiegoś vray-owca :p
Napisano 19 Listopad 200717 l Wizka bardzo realistyczna. Szyby faktycznie super wyszły Ja zarzuciłem Finala bo bardzo wolny był zwłaszcza w wizkach wnętrz. Nie wiem jak ten nowy, podobno mocno przyspieszył.
Napisano 19 Listopad 200717 l Autor nowy czyli R2 jest rewelacyjny pod wzgledem szybkości, uwaga ocena subiektywna do starszej wersji stage-1 !! nie porównuje do vraya, do stage-0 juz nie ma sensu porównywać bo malo kto już pamięta pewnie ze cos takiego było :). Co do wnętrz sie nie wypowiadam jestem amatorem w tej tematyce bo prawie ich nie robie, na razie stwierdziłem ze niezły dopal jest przy włączonym ograniczeniu dla swiateł i cieniach liczonych na podstawie rozkładu GI (Store in Ambiet Tree) mimo wszystko wnętrze do tej sali liczyło sie na C2D 6600 jakieś 9h (przy 50min liczenia zewnetrza) w rozdzielczości 2300x1700 potem postaram sie zamieścić ten render bo narazie nie nadaje sie do oglądania albo inaczej zbyt odstaje jakoscia od tego co pokazalem teraz.
Napisano 19 Listopad 200717 l peter musisz mnie nauczyc tak ustawic vireja zeby lecialo w 15-20 min, co prawda nie robie wnetrz, ale tam przy prostych obiektach jest ciezko, cos zle ustawiam pewnie hehe
Napisano 19 Listopad 200717 l 15-20 min dotyczyło zewnętrza podobnego do tego co pokazał Mirkowaty czyli coś prostego bez displacement. Ostatnio robiliśmy wizke osiedla, w 4k szła coś koło 25 min na amd X2 4200. wszystko ustawione standardowo.
Napisano 20 Listopad 200717 l Autor rozmowa robi sie zdeka jałowa i nie na temat nie widzę sensu ciągnięcia tematu co jest szybsze jeśli już mamy rozmawiać o szybkości to może ktoś ma jakiś trik na przyspieszenie renderowania wnętrz sposób wymieniony przezemnie juz wyżej działa bardzo dobrze przynajmniej jeśli chodzi o czas renderingu ale kosztem refleksów generowanych za sprawa składowej specular efekt ponizej (czas renderingu to tylko dla finala 2:40 min) a teraz tylko kawalek sceny ale liczony bez opcji Store in AmbientTree oraz ograniczenia Far Attenuation czas renderingu tego kawaleczka to aż 3 min!! czyli wiecej niz cała poprzednia scena :) niestety efekt jest dużo lepszy dla tych ustawien :/ poniżej zrzut ekranu dla opcji świateł i sceny oczywiście wymienione opcje dotyczą świateł samego finala uzytych do doswietlenia w oknach czyli RectLight
Napisano 20 Listopad 200717 l pierwszy render z czajnikami nie wygląda efektownie. jakby GI wyło wyłączone
Napisano 21 Listopad 200717 l Mirkowaty, polecam tez uzywac "area light/shadows as points" podobno daje duzego boosta przy "kwadratowych" swiatelkach finala ;)
Napisano 21 Listopad 200717 l Autor gdzie dokładnie znajduje sie ta opcja? bo nie mogę jej znaleźć ...
Napisano 21 Listopad 200717 l Autor no i to by było na tyle w temacie Render Scene - Common - Options - Area Light/Shadows as Points czas renderingu krotki bo tylko 2 minuty z hakiem ale efekt :/ jak będę miał chwile czasu postaram sie poeksperymentować z opcjami Light i SkyPortal ale patrząc na posty ludzi z forum Cebasa tracę nadzieję na jakieś rozwiązanie 4core procesor - 1,5h renderingu i gosc przewiduje ze animacja z tego projektu zajmie mu jakiś miesiąc haha, inny post 8core procesor - 24h :). Nie mniej dzięki za chęci dla Klicka :P