xeav Napisano 21 Listopad 2007 Napisano 21 Listopad 2007 Sewris Digitaltutors opublikował kilka darmowych wideotutoriali pokazujących: - nawigację - importowanie obiektów - obsługę network view - animację kamery - renderowanie w programie SideFX Houdini 9. [link]
SYmek Napisano 21 Listopad 2007 Napisano 21 Listopad 2007 Dołączę się do wątku przypominając o nowej inicjatywie producenta Houdiniego: Za jedyne 99$ możecie teraz kupić niekomercyjną licencję programu wartego 8K$, na której bez żadnych dodatkowych restrykcji możecie renderować w rozdzielczości HD, robić swoje filmy i inne prywatne projekty. Więcej info tutaj: http://www.sidefx.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1002&Itemid=66
G.P Napisano 21 Listopad 2007 Napisano 21 Listopad 2007 a nie 16k$? 17k$ ;) Ale to bylo kiedys, teraz "tylko" 8k$ ;)
mathix Napisano 21 Listopad 2007 Napisano 21 Listopad 2007 SYmek: fajna inicjatywa z ich strony. Zresztą to program z najlepszymi rozwiązaniami dla "niefirm". Same tuty słabe. Przynajmniej jak patrzę po tematach. Z 3d buzz jest to samo i więcej, ale za darmo. Jedynie rendering może być ciekawy. Fajnie, że sie wzięli za ten program.
piotrek Napisano 21 Listopad 2007 Napisano 21 Listopad 2007 Fajnie, że sie wzięli za ten program. Coraz więcej o tym Houdinim słychać. Powoli się przebija zza grubych murów poważnych studiów VFX do naszego świata ;)
mathix Napisano 21 Listopad 2007 Napisano 21 Listopad 2007 To w dużej mierze dzięki polityce firmy - nowemu interfejsowi reklamowaniu nowej wersji H jako programu prostego w obsłudze, co oczywiście jest bzdurą ;P.
SYmek Napisano 21 Listopad 2007 Napisano 21 Listopad 2007 To w dużej mierze dzięki polityce firmy - nowemu interfejsowi reklamowaniu nowej wersji H jako programu prostego w obsłudze, co oczywiście jest bzdurą ;P. Trudno mi ocenić, za długo w tym siedzę, ale pamiętam, że po tutkach z 3dbuzz - logika programu jest doskonale znana. Pozostaje "tylko" wiedzieć, co się chce zrobić.... ;)
_Peter_ Napisano 22 Listopad 2007 Napisano 22 Listopad 2007 Ave! hej mathix nie mogę się z Tobą zgodzić, bo produkt SESI nie jest aż tak skomplikowany jakby się wydawało ;). Rozwiązane interface\'u w H9 mi osobiście jak na razie nie pasuje, może kiedyś - wolę poprzedni znany z H8.1. Slava!
mathix Napisano 23 Listopad 2007 Napisano 23 Listopad 2007 Oczywiście, że nie jest nie wiadomo jak skomplikowany. Ale prosty w obsłudze też nie. Ma pewną logikę i się jej trzyma, jednak to nie program dla każdego i nie do wszystkiego. Chodzi mi o to, że obsługa wcale znacznie się nie uprościła, chociaż wygoda użytkowania uległa raczej zwiększeniu (dla nowych userów oczywiście).
SYmek Napisano 24 Listopad 2007 Napisano 24 Listopad 2007 Tutoriali przybywa w zastraszającym tempie. Jest już ich 7. Ostatni o wykorzystaniu funkcji Trace SOP (czyli konwersji bitmapy do geometrii). Często używane i bardzo przydatne narzędzie. Mam też wrażenie, że te filmy są lepiej "zagrane" od tych,ze strony SESI. Miło się ich słucha nawet komuś, kto zna temat!
piotrek Napisano 24 Listopad 2007 Napisano 24 Listopad 2007 Oczywiście, że nie jest nie wiadomo jak skomplikowany. Ale prosty w obsłudze też nie. Sama "filozofia" pracy wydaje się być prosta, ale mnogość różnych narzędzi i metod dojścia do rozwiązania tak wielka, że można się pogubić. I trzeba, moim zdaniem, znać 3D od bardziej technicznej strony, a nie od strony ładnych ikonek i guziczków jak w innych softach*. ;)
SYmek Napisano 24 Listopad 2007 Napisano 24 Listopad 2007 Tutoriali przybywa w zastraszającym tempie. Mam też wrażenie, że są lepiej "zagrane" od tych, ze strony SESI. Nawet komuś znającemu temat miło jest je obejrzeć. Dziś na tapecie Trace SOP - czyli konwersja bitmapy do geometrii (na potrzeby animacji logotypów i tym podobnych). Bardzo przydatne narzędzie. Polecam. pozdr., skk.
Rekomendowane odpowiedzi