Napisano 21 Listopad 200717 l Witam, jak ustawic w maxie by po resecie (tzn file-> reset) domyslnie byly jednostki metryczne i centymetry ? (bo po resecie mam od razu w tych uniwersalnych, a nie chce mi sie przestawiac tego co chwile, jakis ini plik albo cos da sie edytowac zeby to bylo domyslne ?) - nie moge nigdzie w helpie znalezc ;/ - rozwiazanie pewnie jest proste, ale wciaz nie moge go znalezc. Pozdrawiam i dzieki za pomoc z gory :)
Napisano 21 Listopad 200717 l Otwierasz pustą scenę. Ustawiasz jednostki jakie chcesz i zapisujesz jako maxstart.max w katalogu ze scenami maxa. U mnie jest to domyślny katalog: Moje dokumenty\3dsmax\scenes\ Przy każdym restarcie będzie wczytywał tą scenę domyślnie
Napisano 21 Listopad 200717 l Nono. Dobra porada. + dla ciebie Pionix. Ale. coś mi nie działa Edit. Oka. maxstart.max działa super.
Napisano 21 Listopad 200717 l to wrzuć w katalog scenes tam gdzie masz zainstalowanego maxa. Nie mam pojęcie dlaczego zrobili dwa takie katalogi w dwóch różnych miejscach sorry!!! pomyłka!!! nie start.max tylko maxstart.max
Napisano 21 Listopad 200717 l to jeszcze przy okazji zachęcam do przeczytania tematu "Startup Files and Defaults" z 3ds Max Reference. Sam tam teraz wlazłem i widzę że jest więcej ciekawych rzeczy związanch z ustawieniami domyślnymi Człowiek całe życie się uczy hehe... ;)