jasiek311 Napisano 24 Listopad 2007 Share Napisano 24 Listopad 2007 Witam, mam pytanie o technologie budowania budynkow - nie tylko domow jednorodzinnych - bez okapow... -czy tylko technologia stalowa do tego sie nadaje, czy moze to byc rowniez tradycyjna sciana z nabudowanymi na tym wiazarami (elementami) stalowymi ? od dawna trapi mnie ten problem. na pewno istnieje wiele rozwiazan tego typu budynkow. ale jaka jest najbardziej korzystna w naszym klimacie? przykladowe przekroje z detalami rozwiazan mile widziane ;) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowi Napisano 25 Listopad 2007 Share Napisano 25 Listopad 2007 Proponuje zajrzeć do NEUFERTA (Podręcznik Projektowania architektoniczno-budowlanego) coś w rodzaju Biblii Architektów ... A i mógł byś trochę rozwinąć swoją myśl "bez okapów" chodzi tobie o dachy płaskie, czy może strome jedno lub wielo połaciowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasiek311 Napisano 25 Listopad 2007 Autor Share Napisano 25 Listopad 2007 ilosc polaci nie ma znaczenia, zasada pewnie jest taka sama. chodzilo mi o dachy strome, nie plaskie... przykladowy kat - 30 - 45 stopni... na wydziale tego nie ucza. a w necie niewiele jest detali tego typu budynkow... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1084 Napisano 25 Listopad 2007 Share Napisano 25 Listopad 2007 Nie tylko ciebie trapi ten problem. Niestety prawa fizyki są nieubłagane i rozwiązanie detalu połączenia ściany z dachem tak, żeby nie robiły się zacieki na ścianach jest w naszy klimacie praktycznie niemożliwe. Musiałbys to zrobić z jakiegoś łatwozmywalnego materiału, np plastiku :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy Napisano 25 Listopad 2007 Share Napisano 25 Listopad 2007 zrób ściany attykowe to będziesz miał bez okapów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
figofago Napisano 25 Listopad 2007 Share Napisano 25 Listopad 2007 poszukaj w detailu sporo tego typu budynków z detalani tam znajdziesz , chyba nawet taki domek z kart był jeśli dobrze pamiętam w jakimś numerze z tego roku.Miałem okazję ciś takiego oglądać u Niemiaszków ładnie to wygląda jak jes nowe ale wystarczy zima i syf na ścianach chyba że o taki efekt chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 25 Listopad 2007 Share Napisano 25 Listopad 2007 wystarczy zima i syf na ścianach chyba że o taki efekt chodziło to pewniak:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
legoludek Napisano 27 Listopad 2007 Share Napisano 27 Listopad 2007 Nie powinno byc zacieków, o ile woda odprowadzana bedzie przez warstwe papy, ktora znajduje się pod właściwą (widoczną) okładziną. Czyli okładzina (ceramika, blacha, cokolwiek) musi być tak kładziona, żeby przez spoiny mogła ściekać woda na papę, a nie po zewnętrznej połaci dachu na ścianę. Potem po papie woda spływa do rynny schowanej tam gdzie normalnie powinien być okap:) Nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłem. Niestety nie mam rysunków, ale polecam książkę Atlas dachów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eco Napisano 28 Listopad 2007 Share Napisano 28 Listopad 2007 ...nie wiem w czym problem widzicie jezeli chodzi o dachy bez okapu- takie rozwiazania powstaja z powodzeniem w naszym kraju i nie slychac lamentu na zacieki itp ;) -przyklad to chocby jemsowskie osiedle "Parkowe Wzgorza" -jezeli chodzi o konstrukcje to prawdopodobnie dach jest typowy drewniany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość robomopsi Napisano 8 Grudzień 2007 Share Napisano 8 Grudzień 2007 Przykładowe rozwiązania detali znajdziesz np. w El croquis : MVRDV 1997-2002, przy omówieniu projektu Porters Lodges. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ma+ Napisano 9 Grudzień 2007 Share Napisano 9 Grudzień 2007 ...nie wiem w czym problem widzicie jezeli chodzi o dachy bez okapu- takie rozwiazania powstaja z powodzeniem w naszym kraju i nie slychac lamentu na zacieki itp ;) -przyklad to chocby jemsowskie osiedle "Parkowe Wzgorza" -jezeli chodzi o konstrukcje to prawdopodobnie dach jest typowy drewniany a no masz racje... najzwyklejsza konstrukcja drewniana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi