Napisano 24 Listopad 200717 l Witam, mam pytanie o technologie budowania budynkow - nie tylko domow jednorodzinnych - bez okapow... 聽 -czy tylko technologia stalowa do tego sie nadaje, czy moze to byc rowniez tradycyjna sciana z nabudowanymi na tym wiazarami (elementami) stalowymi ? 聽 od dawna trapi mnie ten problem. na pewno istnieje wiele rozwiazan tego typu budynkow. ale jaka jest najbardziej korzystna w naszym klimacie? 聽 聽 przykladowe przekroje z detalami rozwiazan mile widziane ;) 聽 pozdrawiam
Napisano 25 Listopad 200717 l Proponuje zajrze膰 do NEUFERTA (Podr臋cznik Projektowania architektoniczno-budowlanego) co艣 w rodzaju Biblii Architekt贸w ... 聽 A i m贸g艂 by艣 troch臋 rozwin膮膰 swoj膮 my艣l "bez okap贸w" chodzi tobie o dachy p艂askie, czy mo偶e strome jedno lub wielo po艂aciowe.
Napisano 25 Listopad 200717 l Autor ilosc polaci nie ma znaczenia, zasada pewnie jest taka sama. chodzilo mi o dachy strome, nie plaskie... przykladowy kat - 30 - 45 stopni... na wydziale tego nie ucza. a w necie niewiele jest detali tego typu budynkow...
Napisano 25 Listopad 200717 l Nie tylko ciebie trapi ten problem. Niestety prawa fizyki s膮 nieub艂agane i rozwi膮zanie detalu po艂膮czenia 艣ciany z dachem tak, 偶eby nie robi艂y si臋 zacieki na 艣cianach jest w naszy klimacie praktycznie niemo偶liwe. Musia艂bys to zrobi膰 z jakiego艣 艂atwozmywalnego materia艂u, np plastiku :)
Napisano 25 Listopad 200717 l poszukaj w detailu sporo tego typu budynk贸w z detalani tam znajdziesz , chyba nawet taki domek z kart by艂 je艣li dobrze pami臋tam w jakim艣 numerze z tego roku.Mia艂em okazj臋 ci艣 takiego ogl膮da膰 u Niemiaszk贸w 艂adnie to wygl膮da jak jes nowe ale wystarczy zima i syf na 艣cianach chyba 偶e o taki efekt chodzi艂o
Napisano 25 Listopad 200717 l wystarczy zima i syf na 艣cianach chyba 偶e o taki efekt chodzi艂o 聽 to pewniak:)
Napisano 27 Listopad 200717 l Nie powinno byc zaciek贸w, o ile woda odprowadzana bedzie przez warstwe papy, ktora znajduje si臋 pod w艂a艣ciw膮 (widoczn膮) ok艂adzin膮. Czyli ok艂adzina (ceramika, blacha, cokolwiek) musi by膰 tak k艂adziona, 偶eby przez spoiny mog艂a 艣cieka膰 woda na pap臋, a nie po zewn臋trznej po艂aci dachu na 艣cian臋. Potem po papie woda sp艂ywa do rynny schowanej tam gdzie normalnie powinien by膰 okap:) Nie wiem czy dobrze to wyt艂umaczy艂em. Niestety nie mam rysunk贸w, ale polecam ksi膮偶k臋 Atlas dach贸w.
Napisano 28 Listopad 200717 l ...nie wiem w czym problem widzicie jezeli chodzi o dachy bez okapu- takie rozwiazania powstaja z powodzeniem w naszym kraju i nie slychac lamentu na zacieki itp ;) -przyklad to chocby jemsowskie osiedle "Parkowe Wzgorza" 聽 -jezeli chodzi o konstrukcje to prawdopodobnie dach jest typowy drewniany 聽
Napisano 8 Grudzie艅 200717 l Przyk艂adowe rozwi膮zania detali znajdziesz np. w El croquis : MVRDV 1997-2002, przy om贸wieniu projektu Porters Lodges.
Napisano 9 Grudzie艅 200717 l ...nie wiem w czym problem widzicie jezeli chodzi o dachy bez okapu- takie rozwiazania powstaja z powodzeniem w naszym kraju i nie slychac lamentu na zacieki itp ;) -przyklad to chocby jemsowskie osiedle "Parkowe Wzgorza" 聽 -jezeli chodzi o konstrukcje to prawdopodobnie dach jest typowy drewniany 聽 聽 a no masz racje... najzwyklejsza konstrukcja drewniana 聽
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto