Napisano 24 Listopad 200717 l Siemka... Wiem że to zbytnio zwionzku z maxem niema ale jakos tak wyszlo :P Mianowicie.. chodzi o to że zrobilem stronke w ps (ramki ikonki napisy etc etc) I jak pszyszlo co do czego to mam problem z sklejaniem tej stronki w NVU...(free soft do robienia www) mianowicie... z tego co sie juz nauczylem o robieniu www to musze zrobić ramke/tabelę. I tu się zaczyna problem... jak pociąć tom mojom www w PS tak żeby byly idealnie pocięta. Jaka jest metoda? Prubowalem zrobić wire na przyklad tabeli jaką mam w nvu ale gdy to tnę(w ps) to mam szpary pomiędzy fotkami...etc... help :)
Napisano 24 Listopad 200717 l 1) nie rob tabelek tylko CSS 2) tnij jak ci wygodnie, ja najczesciej dziele na kwadraty i prostokaty cala strone, i je wycinam, wielkosc obrazka definiuje mi wielkosc DIV'a 3) dla ulatwienia robie sobie linie pomocnicze co i gdzie 4) mam CUT'a i sie ciesze :D to czwarte to off-top ;p
Napisano 24 Listopad 200717 l ale gdy to tnę(w ps) to mam szpary pomiędzy fotkami...etc... help border="0" nie uzywaj tabek uzywaj CSS Offtop: fajny ten cut :D
Napisano 24 Listopad 200717 l Autor a co to CSS? :D um btw border mam na 0 .. niemam szpar z powodu programu mam szpary, nieruwności z powodu krzywego cięcia w PS :/ pokarze oco chodzi :) By D4D4L Biore teraz Magic Wand Tool, zaznaczam jeden z kwadratów i daje CTRL+C nowy doc i past... ale mam szpary przez to czarne obramowanie którego nie uchwycam... i sie pytam jak to zrobic żeby to fixnąć ? :x
Napisano 24 Listopad 200717 l Autor uh eh uh ah cos chyba nie teges smeges :x niemam problemu z wstawianiem tego w www tylko z cięciem w ps a css to raczej do www bardziej nawiązany..? ( czy się myle? ;/) chdzi oto że jak powyrzej widzicie to mam te czarne ''wire'' i kiedy zaznaczam jeden z kwadratów... to on zaznacza w jakimś odrębie od tych wire...(1 pixel pewnie) co powoduje że potem przy wycięciu mam szpary ;[ i teraz jaką metodą to ciąć/robić żeby tego nie bylo ? :x
Napisano 24 Listopad 200717 l Wprowadz sobie linie pomocniczne. Klikasz ctrl+r - wyswietlaja Ci sie rulers'y. Najezdzasz na niego, klikasz i przeciagasz - voila masz linie pomocniczna. Ustawiasz ilest tam lini, a pozniej tniesz wg. nich. File > Save For Web. Zaznaczasz slice'y ktore Ci sa potrzebne i ustawiasz kompresje obrazkow. Zapisujesz jako html -- niestety zapisuje w tabelkach, ale latwo je przerobic na divy. Co to sa divy i z czym to sie je - zapraszam do google.
Napisano 24 Listopad 200717 l Autor Knysha po nogach calować :] linie pomocnicze daly kopa, co do reszty to jade cropem i jakoś idze :) tnx all za helpa :] morze dzis coś skończę to się pochwalę :)
Napisano 24 Listopad 200717 l Autor Nie ja tak poprostu piszę...(dys-lektyk/ortograf/etc) a że w angli mieszkam to niemam żadnego softu do poprawiania ortografjiii ;/ opera też niema poprawiacza ;/ i mam angielskiego wina i niektórych polskich znaków też nie mam ;[ więc sryyy :x P.S. http://darius3d.00bp.com/ :D pierwszy design... wiem że tragedja ale od czegoś trza zacząć :] ide skrobać w ps loga :P
Napisano 24 Listopad 200717 l Nie ja tak poprostu piszę...(dys-lektyk/ortograf/etc) a że w angli mieszkam to niemam żadnego softu do poprawiania ortografjiii ;/ opera też niema poprawiacza ;/ i mam angielskiego wina i niektórych polskich znaków też nie mam ;[ więc sryyy :x' nie ma sryyy trzeba się uczyć albo pisz po angielsku, bo szału można dostać
Napisano 24 Listopad 200717 l dokladnie - najlepiej sie zakryc dyskiem i gadac naokolo ze uczyc sie nie musi =='
Napisano 28 Listopad 200717 l Nie ja tak poprostu piszę...(dys-lektyk/ortograf/etc) a że w angli mieszkam to niemam żadnego softu do poprawiania ortografjiii ;/ opera też niema poprawiacza ;/ i mam angielskiego wina i niektórych polskich znaków też nie mam ;[ więc sryyy :x masz na przyszlosc Ad: Lukasz_stanek 1. to ze tabelek sie nie robi bo sie rozjezdzaja,a przynajmniej nie bazuje sie na nich stron, chyba jestes w miare na czase 2. a skad wiesz co kolega chce umiescic? 3. nie przyczepiles sie? nie wierze 4. ta, lans
Napisano 28 Listopad 200717 l dokladnie. Proporcjonalnie do szybkosci powstawania nowych wersji przegladerek, poprawnie interpretujacych css, maleje sens używania tabelek, które zgodnie z semantyką w html są do przedstawiania danych tabelarycznych. Za semantyką idze web accessibility a za tym usabilty strony. Takie niechlujstwo w uzywaniu tagów niezgodnie z ich przeznaczeniem sprawia ze strony w najlepszym wypadku źle sie wyswietlaja na roznych platformach a w najgorszym ze poprostu sa nieczytelne. Warto tez wspomniec o przypadkach marginalnych jak np. niewidomi, ktorym z gówniano zrobionej storny screenreader czyta jakieś bzdury albo przeglądarki tekstowe ktore renesans przezywają w dobie rssów. Niestety faktem jest że tabelkami zawiaduje się znacznie łatwiej i łebdezajnerzy ze starej szkoły wręcz odruchowo kodują 'hacki' żeby sie nigdzie nie rozjezdzalo. Ide cos zjesc.
Napisano 28 Listopad 200717 l gdyby Illy napisałpytanie jest chyba konkretnie sprecyzowane? on nie chce zadnych danych, chce zrobic lay czy cos