Napisano 24 Listopad 200717 l Witam Mam zrobić animację (10 minut) gdzie kamera na przemian porusza sie wewnątrz budynku i na zewnątrz. Zastanawiam się jak ustawić światło tak żeby jak najlepiej to wyglądało ale ze względu że to animacja, wolałbym żeby nie renderowała mi sie 2 miesiące. Udało mi sie jedynie znajdować porady jak oświetlać wnętrze albo teren zewnętrzny, ja niestety potrzebuje oświetlić zarówno jedno jak i drugie. Próbuję wykorzystać daylight ale wychodzi mi wszystko strasznie jasne (a wnętrza bardzo ciemne). max 9 + mr
Napisano 24 Listopad 200717 l Raczej ciężko będzie ustawić oświetlenie uniwersalnie, chociaż nie jest to niemożliwe. Ale skoro, jak napisałeś, próbujesz, musisz bardziej zaprzyjaźnić się z softem. Wychodzi raczej na osobny render wewnątrz i na zawnątrz i blendowanie tego w postprodukcji..
Napisano 25 Listopad 200717 l Ja bym to oddzielnie oświetlił... zrobiłbym szyby nie puszczające światła z i na zewnątrz :)
Napisano 25 Listopad 200717 l Ja bym uzależnił metodę od tego, jak ma się poruszać kamera. Jeśli pomiędzy ujęciami nie masz wnikania kamery z zewnątrz do środka, to osobno ustawiasz światło do każdego ujęcia. Jeśli kamera wnika... no, cóż... postprodukcja twoją przyjaciółką.