Napisano 30 Listopad 200717 l Witam serdecznie. Mam prosbę, do wsyzstkich użytkowników forum. Jaki sprzęt byście mi polecili, do swobodnej pracy w 3DStudio Max 8 ?? Aktualnie pracuję na: - AMD Athlon 3000+ 64 BIT am2 (1800MHZ) - 1GB Ram/800MHZ - GeForce 7300 GS 256/PCI Express I poprostu, strasznie meczące jest rednerowanie prac. Scena ze szkłem w Mental Ray, Kaustyką, Metalem z miękkimi refleksjami w Mental Ray i miękkim cieniem renderuje mi się około 30 minut, a są tylko 3 obiekty (sic!) Na sprzęt mógłbym przeznacyzć około 2500zł. Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam :)
Napisano 30 Listopad 200717 l Zrób wszystkim dobrze i przejrzyj tematy w tym dziale. I przy okazji pozwolę sobie wesprzeć akcję pod tytułem: "moderacja pierwszych 10 postów na forum" :P
Napisano 1 Grudzień 200717 l serwus :) zmień procesor. sama zmiana procka na quada da Ci przyspieszenie od 4 do 15-krotne ( to zalezy od tego , co bedziesz mieć w scenie). Taka zmiana wcalen inie wymaga tak duzych pieniechy. PRocek -850, płyta 280-330. Pewnie zasilacz mocniejszy, i conajmniej drugi gigabajt ramu. pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Napisano 8 Grudzień 200717 l 7300GS może zostać. Musisz wymienić zasilacz, pamięci, Płytę główną i pamięci. W zależności od Twojej kieszenie polecam: Tańszy zestaw: Dual Core e2160 Foxconn p35A Amacrox 450W 2x1gb OCZ Special Ops 800mhz Droższy zestaw: C2D E6750 DFI \blood iron 4x1gb Mushkin SP2+ Corsair 520W Do zestawu polecam zakupić chłodzenie na procesor np. Scythe Mugen i pastę arctic silver 5.' Nie polecam Q6600, strasznie się grzeją i zamiast kupować teraz 4 rdzenie można poczekać na nowe procesory Intela. Jeżeli chcesz czekać to bierz pierwszy zestaw, a jak chcesz pracować na tym sprzęcie przez dłuższy czas to bierz dugi zestaw.
Napisano 8 Grudzień 200717 l i co z tego że się grzeją ? :) znajdź mi teraz odpowiednik cena/jakość tego quada.
Napisano 8 Grudzień 200717 l Nie polecam Q6600, strasznie się grzeją i zamiast kupować teraz 4 rdzenie można poczekać na nowe procesory Intela. Jeżeli chcesz czekać to bierz pierwszy zestaw, a jak chcesz pracować na tym sprzęcie przez dłuższy czas to bierz dugi zestaw. jeżeli chodzi o renderowanie to to akurat jest najlepszy wybór w takiej cenie. 4 rdzenie to jednak 4 rdzenie. Przyspieszenie renderowania jest ogromne. I wcale się tak nie grzeją strasznie. u siebie przy renderowaniu mam max 60 stopni na boxowym chłodzeniu. A z tego co widziałem to z jakimś lepszym chłodzeniem temp. nie przekracza 40 stopni w stresie.
Napisano 9 Grudzień 200717 l serwus :) Bigben - jakies bzdury i nieprawdy opowiadasz. I zle podpowiadasz koledze. Quady sa najlepszym rozwiazaniem i nie ma powodu , zeby wymyslac , ze jest inaczej. Sprawdzone - uwierz mi. pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Napisano 9 Grudzień 200717 l Jesli chodzi o rendering to najlepsze rozwiazanie to Core 2 Quad bo w innych zastosowaniach roznie bywa i Core 2 Duo z szybszym zegarem w tej cenie beda wydajniejsze. Co z tego ze sie grzeja :) i wogole co to ma do rzeczy? czego sie obawiasz w grzejacych procach bo chyba nie tego ze ci temp. w mieszkaniu podwyzsza :)