palmer Napisano 5 Grudzień 2007 Napisano 5 Grudzień 2007 Witam kupilem jeden z materialow vray na stronie producenta. Dokladnie jest to mozaika. Chcialbym teraz jednak zmodyfikowac ja zmieniajac kolory plytek w zaleznosci od pomieszczenia do jakiego ja bede uzywal. Niestety nie moge sie zupelnie polapac w edycji materialu vray. Czy moze ktos mi w tym pomoc.... Udalo mi sie zmienic lekko kolor (przez przypadek)ale nie jest to dokladnie o co mi chodzi. Zdaje mi sie ze nie uzywaja wogole plikow bitmapy w celu opisania kolorow ..... Zalaczam screen z edytora materialu. Na ekranie dobrze widac diffuse map, color 1, clolor 2, tiles color ale za nic w swiecie nie moge odnalesc jak zmienic te parametry. Cholernie to skaplikowane. Jesli bedzie potrzeba gotow jestem zamiescic material do pobrania pozdrawiam ...
SWRSC Napisano 5 Grudzień 2007 Napisano 5 Grudzień 2007 wejdz w mape diffuse: [MIX]. Po rozwinięciu rolet tej mapki zobaczysz, ze ma dwa pola z kolorem a obok wypełnione sloty color 1 i color 2 mapkami [tiles]. Musisz wejść w tą mapke COLOR 1: tiles i w niej będziesz miał dwie kolejne [spackle] i [fallof]: w tych mapkach musz zmieniac kolory wedle uznania. (polecam zapoznanie się z dokumentacją pod F1 odnośnie mapki fallof, żebyś zrozumiał zasade jej działania) podobnie postępujesz z mapką tiles COLOR 2.
palmer Napisano 5 Grudzień 2007 Autor Napisano 5 Grudzień 2007 ok dzieki za podpowiedz zobacze co bede w stanie zmienic ... wlasnie znalazlem w googlach terminologie o ktorej mowisz (fallof) update: eeeh ...nic nie pisze co to jest falloff w tych googlach, wyrzucilo mi tylko linki do "tutkow" Najlepsze jest to ze moje f1 help nie dziala .... - otwiera sie tylko puste pole html help i nic gdyby ktos byl tak uprzejmy i w 2 zdaniach napisal o co chodzi z falloff i speckle bylbym wdzieczny. Staram sie przeszukac forum ale wyrzuca strasznie duzo watkow ....malo konkretnych watkow na ten temat :)
palmer Napisano 5 Grudzień 2007 Autor Napisano 5 Grudzień 2007 falloff .......Speckle .... sa jescze inne ....texture .... hardbump .....itp o my god !!!! zdecydowanie jednak color 1 i color 2 odpowiadaja za glowne kolory - sprawdze za co odpowiadaja ustawienia pozostalych parametrow wielkie dzieki !!!
Rekomendowane odpowiedzi