Napisano 9 Grudzie艅 200717 l Witam.. na wst臋pie chcia艂em napisa膰 ze to moja pierwsza praca tego typu ... wi臋c prosze wybaczyc za moj膮 nieznajomo艣膰 r贸偶nych rzeczy kt贸re dla was czasem s膮 oczywiste... Swoj膮 drog膮 jest to wizualizacja pomnieszczenia kt贸re wymyslilem .. i poprostu zalezy mi na tym zeby zblizyc sie jak najbardziej realistycznemu swiatu :D Uzywam maxa 2008 i vray ... Mam spore problemy z oswietleniem i texturami ... prosz臋 wi臋c o rady i krytyk臋 .... a oto praca : 聽 聽 oczywiscie WIP prosi艂bym o jak膮艣 pomoc przy kolejnych renderkach jakich swiate艂 uzywac? nie portrawie vray sun .. bo przeswietla mi scene .... i nie dokonca wiem jak w pomieszczeniu je ustawiac ...
Napisano 9 Grudzie艅 200717 l modelujesz z linijk膮 w r臋ku ? Strasznie gruba rama 艂贸偶ka. Zamknij pomieszczenie bo g贸r膮 wpada Ci 艣wiat艂o
Napisano 10 Grudzie艅 200717 l Autor Witam przepraszam ze nie pisa艂em ale .. poprostu nie mia艂em jak .. przysiad艂em sie do maxa i oto efekt oczywiscie ... jak to zwykle u mnie przepali艂em scen臋 ... a w innych miejscach nie doswietli艂em ale niewiem czy dam rade inaczej kombinowac jeszcze dzis ... w srodku s膮 ustawione 2 omni a na zewn膮trz Vray sun .. niewiem co zrobic zeby moj plane ktory jest za oknem przepuszcza艂 vray sun przez siebie? czy odsun膮膰 plane ? 聽 prosze o rady i komenarze ....
Napisano 10 Grudzie艅 200717 l witam:) moja pomoc jest prosta:) http://www.google.pl - wpisz "vray interior lighting tutorial" - powinno tego byc duzo:) pozdrawiam
Napisano 10 Grudzie艅 200717 l Co do vraysun to tu s膮 opisane wszystkie parametry z przyk艂adami http://www.spot3d.com/vray/help/150R1/vraysun_sky_param.htm oczywi艣cie w j臋zyku angielskim intensity multiplier musi by膰 BARDZO ma艂y ja u偶ywa艂em 0.01 czasem mniej nawet bo inaczej prze艣wietla :)
Napisano 10 Grudzie艅 200717 l Autor ale odnosnie tego plane za oknem mam pytanie co zrobic zeby swiat艂o z v ray suna go nie dotyczy艂o odsun膮膰 gdzies dlaej czy poprostu jest taka opcja?dzieki wielkie :D
Napisano 10 Grudzie艅 200717 l W opcjach vraysun masz exclude dok艂adnie nie pami臋tam jak to tam dzia艂a ale chyba tam wybierasz obiekt kt贸ry ma by膰 wy艂膮czony z o艣wietlania (rzucanie cieni i odbicia) Popr贸buj ;)
Napisano 10 Grudzie艅 200717 l jesli uzywasz vray sun jest opcja exclude w ustawieniach tego siatla. jak wyswietli ci sie nowe okienko to po prawej stronie masz nazwy przedmoitow w swojej scenie. odszukaj nazwe swojego plane a nastepnie daj go na druga strone. powinno dzialac:)
Napisano 11 Grudzie艅 200717 l Do realistyki jeszcze troszke drogi, ogolnie zeby ja uzyskac potrzebne szczegolowe modele, dobre shadery no i realistyczne swiatelko, na poczatek odradzam uzywac sun`a ale to takie moje male przemyslenia :) Aa wywal te OMNI ale to juz :D jedynie vray lighty w oknach no i sun jak chcesz :) Poduchy ladne ! Pozdro i cwicz dalej a wogole to polecam temat light contest i duzo tutkow a bedzie znacznie lepiej :) Pozdrro !!
Napisano 13 Grudzie艅 200717 l Autor Witam serdzecznie diz臋kuje za koentarzyki ... z Vray sunem super dzia艂a exclude .. ale pr贸buje tak jak radiz艂 mi HcPiter .. mianowicie same Vray ligthy na zewn膮trz pokoju ... mam intensity na oko艂o 60 i supbdiv na 60 ... ale wci膮z jest ciemno .. cyz moge sobie wstawic do srodka jakis? aaa i niemoge zapalic lampy w srodku ... mianowicie jaki materia艂 zrobic .. by wygladalo na zapalone? 聽 to obecny progress: 聽 聽 pozdrawiam i dzi臋ki czekam na commenty
Napisano 13 Grudzie艅 200717 l te vraylighty niebardzo, da艂by艣 jakiego艣 directa albo vraysun, 偶eby by艂a 艂adna jasna plama gdzie艣 w pokoju. teraz jest za bardzo rozproszone. 聽 materia艂 zapalonej lampy najlepiej jaki艣 translucency, http://www.chaosgroup.com/stuff/MtlTutorial/ http://www.aversis.be/extra_tutorials/vray_basic_material_settings_01.htm trzecia albo druga strona 聽 obrazek za oknem brzydki, nie pasuje tu 聽 ekran chyba zbyt matowy, a obudowa odbija za mocno.
Napisano 14 Grudzie艅 200717 l Jak vray to widze to tak: w miejscu okien daj jednego dluzego vraylighta w ksztalcie prostokata przescaluj tak by pokrywal oba okna, przesun tego lighta do srodka okien daj lekki kolorek niebieski, kolejne swiatlo direct z cieniami vrashadow kolorek lekka zolc/bez/pomarancz i juz w ten o to latwy sposob bedziesz mial ciekawsze swiatlo. Oczywiscie wypadaloby dobrze ustawic GI ale w vray'u to zadna sztuka bierzemy kombinacje IRR+LC dajemy prestet np medium w color mappingu expention i gotowe :]
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto