Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, słuchajcie, jak wyrenderować animację W HD zrobioną w 3ds max 6.0 używając standardowego rendera? Da się? Jak renderuję animacje bez żadnej utraty jakości (kompresji) i w rozdz. 1024x768 (to jest chyba minimalna rozdzielczość telewizji wysokiej rozdzielczości) to nie da się tego w żaden sposób obejrzeć, chociaż mam bardzo szybki komputer.

Pozdrawiam, [email protected]

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jak renderuję animacje bez żadnej utraty jakości (kompresji) i w rozdz. 1024x768 (to jest chyba minimalna rozdzielczość telewizji wysokiej rozdzielczości) to nie da się tego w żaden sposób obejrzeć, chociaż mam bardzo szybki komputer.

Jak to nie da się obejrzeć? W jakim programie to otwierasz?

Chyba nie chcesz oglądać renderującej się animacji w czasie rzeczywistym, jak wynikałoby to z tego posta...

Napisano

Standardowym rendererem da się wyrenderować HD, jak najbardziej. Do późniejszego montażu/ kompozycji renderuj sekwencje do tga, albo tiff.

A co do minimalnej rozdzielczości HD to nie jest to 1024x768 (to jest XGA).

Najniższa rozdzielczość HD to 1280x720p. (p- progressive)

Zauważ, że proporcje HD nie są jak w standardowym PAL 4x3 a 16x9, są bardziej panoramiczne.

pozdro

Napisano

Nieskompresowanych klatek faktycznie żaden komputer nie uciągnie, ale możesz spokojnie użyć kodeka XVID z presetem "hi deffinition" (do ustawienia w opcjach). Jakość praktycznie taka sama jak nieskompresowanych klatek, a rozmiar dużo mniejszy :)

Napisano
  • Autor

O, dzięki, pokombinuję... "piotrek" - nie chciałem oglądać w czasie rzeczywistym, hehe...

Napisano

serwus :)

własnie do tego przydaje sie RAM PLAYER w maxie :).

On ładuje klatki do ramu. Wciagasz sobie tam te swoje klatki i to ci pojdzie w realtime.

Taki podglad to rewelacja :)

Swoją drogą to rozdzielczosc podana przez Ciebie ma jakieś dziwne proporcje . One są chyba bardziej windowsowe, niż telewizyjne :)

pozdrawiam i zycze powodzenia :)