Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Moze ktos mi wytlumaczyc dlaczego jak daje w unwrapie flatten mapping to poligony sa porozrzucane po calym kwadracie osobne??? mam maxa 6 i wiem ze jakos da sie ustawic aby te poligony nie rozlaczaly sie????

siatka.jpg

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 2,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Faktycznie, potrzebujesz madra osobe do pomocy przy nazywaniu watkow. Do poprawy!

Odpowiedz na Twoje pytanie: bo nie umiesz poslugiwac sie unwrapem.

Badz laskaw poczytac w helpie o tych dwoch raptem parametrach, ktore sa w Flatten. Dobrze by bylo przerobic takze tutorial o Unwrapie.

P.S. Biedny PENdzel ;)

Napisano
  • Autor

hehehe bardzo smieszne:D

I to prawda ze nie umiem sie unw rapem poslugiwac a to dla tego ze do tej pory pracowalem na maxie 4 i tam bylo inaczej a od poczatku bitwy uzywam maxa 6 :) wiec wolalem poznac najpierw modelowanie niz unwrapa:)

pozdr

szymeq

ps: Jaki tutek????? Jesli chodzi ci o ten o teksturowaniu glowy aliena to przerobilem, a jesli jakis jeszcze znasz to bys byl laskaw sie podzielic:)

Napisano
  • Autor

A i Drug poto jest forum aby pomagac osoba a nie krytykowac je ze czegos nie umieja, wiele ludzi duzo jeszcze nie umie

PS: no poprawilem powiesz mi????

Napisano

Give me a break. Nie krytykuje tego, ze nie umiesz, tylko tego, ze nie chcesz sam sie tego nauczyc i liczysz na gotowca. Jak mowia: \"nie jest wstydem nie wiedziec, wstydem jest nie chciec tej wiedzy uzupelnic\";)

Tutoriale sa dolaczone do Maxa, jest tez swietny Help. Przerobisz je i poznasz rozwiazanie na swoje problemy.

Poza tym juz Ci dalem jedna wskazowke, a Ty dalej swoje.

Tyle ode mnie.

Napisano

Nie dziwię się, że DruG się troche denerwuje :) Mogłeś od razu walnąć temat np: Problemy z Unwrapem, a tak nie dość, że temat jest długi to jeszcze zawiera podteksty. Przydałaby się znajomość regulaminu :). Wydaje mi się że tylko pobieżnie go przeczytałeś, albo tylko wątek o nazewnictwie (i to też nie dokładnie), bowiem są tam w zmianki o zadawaniu pytań podobnych do twojego.

Napisano
  • Autor

Przepraszam jesli kogos urazilem, ale ja naprawde przerabiam duzo takich tutoriali i nie czekam na \"gotowca\" tylko na pomoc bo juz zaczyna mnie denerwowac ten unwrap.

PS: Drug przepraszam ze ja tak napisalem ale nie zauwazylem ze jeszcze raz odpowiedziales:P

PS2: Jak bys mogl to bys mi help\'a przeslal poniewaz demko z discreet.com jest strasznie okrojone i nawet w nim help\'a nie ma:P

dzieki

pozdr

szymeq

Napisano

Help jest do sciagniecia ze strony Discreeta, tak samo jak wszystkie tutoriale.

Napisano

Poradziłeś juz sobie z Unwrapem i tą mapą ?? ;). No dobra najlepiej określ temu obiektowi (to chyba jakiś dinozaur)współrzędne ID. A następnie włącz UVW Map i Unwrap UVW i Edit. Tam u dołu jest wybór elementów z przyporządkowanymi ID, wybierz 1 zaznacz to wszystko włącz wtedy Flatten Mapping, a następnie z rolety juz nie w Edit Unwrapa wybierz Planar Map nie wyłączając Edit Unwrapa. Powinno ten obiekt z danym ID zcalić.

Napisano

Tylko na planar map się nie da pracować. Najlepiej popracuj z kątem wygladzania. Tworzy on wtedy grupy poligonów o różnicy kąta nie większym od zadanego (kąt oczywiście normalnych) Ale można też się bawić przez ID i ręcznie nadawć planarne mapowanie ale to tak jak byś w 4 pracował. A do łączenia jest coś takiego jak stitch. Wybierasz dwie krawędzie i potem lewy przycisk na myszy i stitch. Albo z menu wtedy masz dodatkowy parametr.

Powodzenia

Napisano

no i nawet ja się czegoś nauczyłem.

dzięki..

pozdrawiam