Napisano 18 Grudzień 200717 l Nie wiem czy wybrałem dobry dział ;) Chciałbym nieco poprawić działanie kompa. Tutaj pytanie o to co najbardziej kuleje w moim sprzęcie i co warto zmienić. Oczywiście pod katem grafiki. Jako że pieniądze się u mnie nie sypią proszę o wskazanie rzeczy którą jak najprędzej należy wymienić żeby pracowało się lepiej. Aktualnie posiadam: Procesor Intel Pentium 4 2.4GhZ Pamięć 768RAM DDR 333MhZ Karta graficzna GeForce FX5200 Dysk Samsung 80GB Płyta główna Asrock P4i65PE Monitor 17" Highscreen MS 1795P (stary ale jary ;)) Reszta chyba nie ważna?
Napisano 18 Grudzień 200717 l hmm bedzie problem z tym bo wlasnie jak kupisz inny ram to bedziesz musial kupic nowa plyte glowna i to samo do proca karta tez nie najnowsza wiec wartalo by wymienic. Lepiej powiedz na ile cie stac to bedzie latwiej cos znalezc
Napisano 18 Grudzień 200717 l nie bardzo wiem co znaczy "nieco" ale postaram się pomóc ;) . . . Jak pod grafikę 2d doładowałbym nieco RAMU min 2GB, pod 3D, zbierał bym na nową płytę . . . procesor oraz kartę grafiki ... i ram.
Napisano 18 Grudzień 200717 l Autor Właśnie zastanawiałem się nad kupieniem nowej płyty głównej i ramu. Jeżeli chodzi o RAM to DDR 800 są teraz baaaardzo tanie. 1GB kosztuje prawie dwa razy taniej niż 1GB na mój komp czyli 333MhZ. I wtedy zaoszczędziłbym na RAMach ale musiałbym wydać więcej na płytę głowną. Cena hmm nie ma ściśle okreslonej... właściwie narazie nie mam kasy ale w niedalekiej przyszłosci się znajdzie. Powiedzmy że coś do 400 zł+kasa za sprzedaż tego co jest do wymiany. hehe miriam, czyli poprostu wszystko do wymiany ;) Płyta którą aktualnie mam tyle że nowa kosztuje od 170 do 200 zł. Więc używana za jakieś 130 pewnie pójdzie. Hmm w sumie razem ze zmianą płyty musiałaby pójść zmiana procka, bo teraz siedzi na sockecie 478 a płytę głowną jakbym kupował to już 775. Dobrze rozumiem? Nie znam się za bardzo na hardware.
Napisano 21 Grudzień 200717 l tak dobrze , za plyte proc i pamiec troche dostanie , grafa tez niestety kijowa , w sumie na tania platforme pod c2d by starczylo ( plyt 300 zl proc 200 zl pamiec poki co nawet 1gb czyli 60 zl ) + zamiana zasilka bo pewnie masz jakis noname , nawet nie wymieniles a to wazny element