Napisano 26 Grudzień 200717 l witam Pytanie nieco inne ale mam nadzieję że znajdzie soie osoba która pomoże mi rozwiązaćardzo problem. JAk ZARAZIĆ dzieciaka magia grafiki tzn. mam siostre młodszą o 13 lat która bardzo lubi rysować i jest bardzo utalentowana ponad to jest niezwykle zdolna z takich dziedzin jak geometria co jest bardzo zadko spotykane u dziewczynek. Pomyslalem zeby zarazic ja grafika komputerową w tym problemem ze zabardzo nie wiem jak sam jestem z wyksztalcenia finansista moi znajomi tez nie zabardzo sie na tym znaja. Czyli jak zacząć - jakie oprogramowanie ???- jaki sprzet ( tablety graficzne itp.)??? dodam że dziecko jest w wieku 11 lat. Za pomoc dziękuje kontakt gg 7600068
Napisano 26 Grudzień 200717 l A po co takie coś? Jeśli chcesz, powiedz jej o tym, że można pewne rzeczy robić na komputerze, ale jeśli nie zaintereuje się tym, to nie koniecznie będzie miała zmarnowane życie... Dziwne pytanie.
Napisano 26 Grudzień 200717 l To w końcu 11 lat czy 13? Jak dziewczynka będzie się tym interesowała, to sama się tym zajmie. Moim zdaniem nie należy przymuszać ani pchać. Ewentualnie jeśli w domu jest jakiś komputer, to zainstalować tam Wings3d, a nuż znajdzie i zacznie się bawić. A tabletów albo jakiegoś super sprzętu chyba do takiej pierwszej zabawy nie trzeba, jak kilka lat w tym posiedzi i się nie zniechęci, to na pewno upomni się o sprzęt. Tu na forum pojawiają się niekiedy 11-letnie dzieci :) Najczęściej chcą zrobić jakąś super grę, i zazwyczaj nie są traktowane poważnie.
Napisano 26 Grudzień 200717 l tablet bym kupił, u mnie się sprawdza - czterolatek "rysuje" w ArtRage, nawet sam kolory zmienia i sam sie dopomina żeby dać mu pomazać.
Napisano 26 Grudzień 200717 l Nic na sile. Dac w lape tablet i niech pomazia cos w PS/Corelu/ArtRage - jak sie spodoba to niech maluje, jak nie to niech wroci do tradycyjnego rysunku.
Napisano 26 Grudzień 200717 l Aniu> 11 lat, 13 lat młodsza = marcin-m16 ma 24 lata :) 11 lat to za mało na grafikę 3d - kształć ją w tradycyjnym rysunku, może pokaż coś do sculptowania (np. łatwiutki mudbox), ale z modelowaniem będzie ciężko. Mam 12-letniego brata i bardziej podoba mu się programowanie niż robienie 3d - z wiekiem to pewnie minie ;)
Napisano 26 Grudzień 200717 l Heh no Pixar racja, o tym nie pomyślałam Tutaj 5-letnia córeczka uczestnika bitwy na CGTalku w jego nieobecności narysowała w artrage scenę nad którą pracował: http://forums.cgsociety.org/showpost.php?p=4597004&postcount=93
Napisano 26 Grudzień 200717 l ...i bardziej podoba mu się programowanie niż robienie 3d - z wiekiem to pewnie minie ;) Tej, a u mnie odwrotnie :). Im starszy, tym bardziej wole programowanie {chocby w PHP albo Ruby ;)}
Napisano 26 Grudzień 200717 l nic na siłe oczywiście ale uważam ze dziecko trzeba nakierować sam wiem jak ciężko trafić na swojego konika. Dobrze czyli mam już jakieś propozycje programów ale co jeśli chodzi o sprzet te tablety wiem że jeśli kupie tzw. shit to mogę spalic zainteresowanie tzn. jesli tablet bedzie nienajlepszej jakości to moze on zniechecic do jakichkolwiek dzialan bo efekty beda mizerne - szukam wlasnie na necie testów tabletów ale sa jakies stare z 2004r. Prosze o pomoc w dobraniu optymalnej opcji - cena/jakość
Napisano 26 Grudzień 200717 l z tego co wiem wszystkie wacomy są dobre jakościowo, różnią się wielkością i parametrami.
Napisano 26 Grudzień 200717 l daj jej absolutny zakaz siedzenie przed kompem :D na mnie to poskutkowalo :D
Napisano 26 Grudzień 200717 l czyli wacom Volito2 fajnie. Dzieki za odpowiedzi zastanowie sie nad tym modelem oraz nad wacom bamboo fun s jeszcze raz dzieki
Napisano 26 Grudzień 200717 l Bamboo to nowa seria - znajoma znajomej ostatnio kupiła i chwali sobie - są 3 rodzaje bamboo FUN jest chyba najlepszy (o ile dobrze pamiętam nazwę :).
Napisano 26 Grudzień 200717 l Kupić kredki. Oczu nie wypali (w tym wieku o wiele o to łatwiej niż 20 lat później) a jeśli się wciągnie w rysowanie to komputer będzie tylko kolejnym toolem.