Posted December 27, 200717 yr Czy ktos miał z nimi do czynienia - moja wiedza ogranicza się do min. a chciał bym cos co nie rozleci mi się po miesiącu użytkowania gdy wypcham filmami i innym ustrojstwem. Ponadto zależało by mi na prędkości przesyłu danych. Rozważam te dwa z tym że o Caviar słysze praktycznie pierwszy raz w życiu. Caviar - Dysk zewnętrzny HDD CAVIAR 500GB WDH1B5000E 7200 16MB http://www.mpsport.pl/index.php?produkt=27204&id_kat=922&promocja=&nowosci=&przedzial=2&koszyk=&wysw=3 Maxtor - Dysk zewnętrzny Maxtor OneTouchIII 500GB USB2.0 http://www.swiatkomputerow.pl/item.php?nr=5003 Pozdrawiam.
December 27, 200717 yr kumpel sobie chwali WD (Caviar to dysk Western digital) ;] poza tym fajny i elegancki ;] ale jeśli chodzi o McBook`a to wziął bym już bardziej z Firewire
December 27, 200717 yr ogolnie to zawsze bylem za wd, caviary są naprawdę wydajne, wiem z doświadczenia, jednak jezeli maxtor ma fireware to wd (ten model akurat) odpada... roznica miedzy przesylaniem usb a fireware jest naprawdę ogromna, wiec wybor nalezy do Ciebie:)
December 27, 200717 yr Hindusie ciezki wybor, bo maxtor i wd robia bardzo dobre dyski. Mam wd i chwale sobie, mimo ze ostatnio po czasie uzywania duzych swapach itp, mozna odczuc jego glosnosc ;) Maxtory raczej chwali wiekszosc :) wiec oczywiscie bierz co ma fajniejsza nazwe i jest tansze hehe
December 27, 200717 yr Maxtory sa z tego znane ze przy pracy maja odglos chrupania :) chodz i Maxtor i WD to dobre dyski. Osobiscie uzywam WD z 16 MB cache i jestem zadowolony.
December 28, 200717 yr Author Słuchajcie a jak to sie ma w praktyce - idzie zainstalowac na taki dysk zewnetrzny jakiegos os'a czy odpada - tak z ciekawosci pytam. No i Rascal - co mi daje to 16mb cache'a?
December 28, 200717 yr gógle mówi: "Pamięć cache dysku twardego przyspiesza dostęp do bardzo wolnej pamięci masowej (w porównaniu do pamięci RAM do której dane są pobierane). Cache o wielkości od 128 KB do 32 MB jest zazwyczaj podzielony na dwie części: obszar podsystemu odpowiedzialnego za odczyt z wyprzedzeniem i buforowanie odczytu oraz mniejszy obszar opóźnionego zapisu. Dysk z kontrolerem komunikuje się magistralą szybszą niż najszybsze budowane dyski twarde - daje to możliwość przechowania danych w buforze i wysłania do kontrolera bez wykonywania cyklu dostępu do nośnika oraz wpływa pozytywnie na szybkość całego systemu."
December 28, 200717 yr serwus :) ja polecam dyski z 32 mb cache :) - sa naprawde fajne :) Na jakim zlaczu Cie ten dysk interesuje ? chyba nie usb ? Moze na serial ? Teraz na płytach są złacza serial wyprowadzone na zewnatrz. Nie powinno być wtedy problemu z os-em z takiego dysku. To tylko kwestia priorytetow bootowania . pozdrawiam i zycze powodzenia :)
December 28, 200717 yr Author A jesli usb? widze na sieci jakies informacje o dyskach usb i os'ach na nich ale nie wiem do konca jak to w praktyce sie ma.
December 28, 200717 yr Microsoft twierdzi, że się nie da. Natomiast w praktyce jest możliwe, choć wymaga trochę zachodu, nie jest to tak oczywiste jak przy normalnej instalacji.