Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czy ktos miał z nimi do czynienia - moja wiedza ogranicza się do min. a chciał bym cos co nie rozleci mi się po miesiącu użytkowania gdy wypcham filmami i innym ustrojstwem.

Ponadto zależało by mi na prędkości przesyłu danych.

Rozważam te dwa z tym że o Caviar słysze praktycznie pierwszy raz w życiu.

Caviar - Dysk zewnętrzny HDD CAVIAR 500GB WDH1B5000E 7200 16MB

http://www.mpsport.pl/index.php?produkt=27204&id_kat=922&promocja=&nowosci=&przedzial=2&koszyk=&wysw=3

Maxtor - Dysk zewnętrzny Maxtor OneTouchIII 500GB USB2.0

http://www.swiatkomputerow.pl/item.php?nr=5003

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 2,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

kumpel sobie chwali WD (Caviar to dysk Western digital) ;] poza tym fajny i elegancki ;]

ale jeśli chodzi o McBook`a to wziął bym już bardziej z Firewire

Napisano

ogolnie to zawsze bylem za wd, caviary są naprawdę wydajne, wiem z doświadczenia, jednak jezeli maxtor ma fireware to wd (ten model akurat) odpada... roznica miedzy przesylaniem usb a fireware jest naprawdę ogromna, wiec wybor nalezy do Ciebie:)

Napisano

Maxtory sa z tego znane ze przy pracy maja odglos chrupania :) chodz i Maxtor i WD to dobre dyski. Osobiscie uzywam WD z 16 MB cache i jestem zadowolony.

Napisano
  • Autor

Słuchajcie a jak to sie ma w praktyce - idzie zainstalowac na taki dysk zewnetrzny jakiegos os'a czy odpada - tak z ciekawosci pytam.

No i Rascal - co mi daje to 16mb cache'a?

Napisano

gógle mówi:

"Pamięć cache dysku twardego przyspiesza dostęp do bardzo wolnej pamięci masowej (w porównaniu do pamięci RAM do której dane są pobierane). Cache o wielkości od 128 KB do 32 MB jest zazwyczaj podzielony na dwie części: obszar podsystemu odpowiedzialnego za odczyt z wyprzedzeniem i buforowanie odczytu oraz mniejszy obszar opóźnionego zapisu. Dysk z kontrolerem komunikuje się magistralą szybszą niż najszybsze budowane dyski twarde - daje to możliwość przechowania danych w buforze i wysłania do kontrolera bez wykonywania cyklu dostępu do nośnika oraz wpływa pozytywnie na szybkość całego systemu."

Napisano

serwus :)

ja polecam dyski z 32 mb cache :) - sa naprawde fajne :)

Na jakim zlaczu Cie ten dysk interesuje ? chyba nie usb ? Moze na serial ?

Teraz na płytach są złacza serial wyprowadzone na zewnatrz.

Nie powinno być wtedy problemu z os-em z takiego dysku. To tylko kwestia priorytetow

bootowania .

pozdrawiam i zycze powodzenia :)

Napisano
  • Autor

A jesli usb? widze na sieci jakies informacje o dyskach usb i os'ach na nich ale nie wiem do konca jak to w praktyce sie ma.

Napisano

Microsoft twierdzi, że się nie da. Natomiast w praktyce jest możliwe, choć wymaga trochę zachodu, nie jest to tak oczywiste jak przy normalnej instalacji.