CrimsonKing Napisano 28 Grudzień 2007 Napisano 28 Grudzień 2007 Witam Czy Maya działa (nie ma problemów z instalacją, użytkowaniem..itp) pod Linuxa? Na oficjalnej stronie piszą, że ma działać z np. Fedora Core 5... Jak jest naprawdę ??? Co z Fedorą Core 8 ? Czy wszystkie funkcje działają? Czy działa też pod inne distry linuxa np. Ubuntu... ? Z góry dziękuje Greg
SYmek Napisano 28 Grudzień 2007 Napisano 28 Grudzień 2007 Maya działa bardzo dobrze pod wieloma Linuksami. Czasami problem może być z instalacją, shellem itp. Ale generalnie sporo ludzi tutaj pracuje na Mai w Linuksie. Nie mówiąc już o dużych studiach, gdzie Linux jest podstawowym środowiskiem pracy i Maya pracuje głównie na nim.
piotrek Napisano 28 Grudzień 2007 Napisano 28 Grudzień 2007 Powinna działać. Kwestia tylko instalacji pod różnymi dystrybucjami. Ubuntu chyba nie wspiera pakietów *.rpm, w których dostarczana jest Maya. Jeśli wspiera, nie powinno być problemów. Jeśli nie, poszukaj w Internecie jak zainstalować paczki rpm na Ubuntu.
owca Napisano 28 Grudzień 2007 Napisano 28 Grudzień 2007 Ja zainstalowałem na Debianie i trochę problemów było ale dałem sobie radę. Przerabiasz alienem kilka pakietów, robisz kilka dowiązań i działa.
CrimsonKing Napisano 28 Grudzień 2007 Autor Napisano 28 Grudzień 2007 No to zabieram się do instalowania. Mam nadzieje, że problemów nie będzie. Apliki rpm chyba nie bedą problemem. Najwyżej zainstaluje Fedorę 8. Z góry dzięki.
masater Napisano 28 Grudzień 2007 Napisano 28 Grudzień 2007 e tam, linux to linux kernel ten sam, najwyżej bibliotek w konkretnych wersjach nie będzie, jak sobie nie poradzisz sam z instalacją, to uderzaj do jakiegokolwiek linuxiarza, to ci zrobi żeby działało za piwo :) (przynajmniej 90% ludzi ze środowiska OS których znam by tak zrobiło :) )
CrimsonKing Napisano 28 Grudzień 2007 Autor Napisano 28 Grudzień 2007 e tam, linux to linux kernel ten sam, najwyżej bibliotek w konkretnych wersjach nie będzie, jak sobie nie poradzisz sam z instalacją, to uderzaj do jakiegokolwiek linuxiarza, to ci zrobi żeby działało za piwo :) (przynajmniej 90% ludzi ze środowiska OS których znam by tak zrobiło :) ) hehe, zawsze jest jakieś wyjście... czego sie nie robi dla poczucia wolności (maya=autodesk) no powiedzmy "wolności" ;-) Co myślicie o używaniu Mayi jako głównego programu do modelowania i wizualizacji architektonicznych. Chyba że jest jakaś inna opcja na linuksa w tym temacie. pozdr.
piotrek Napisano 28 Grudzień 2007 Napisano 28 Grudzień 2007 Chyba XSI też jest na Linuxa, ale nie znam tego programu, więc nic o nim nie powiem. Wiem tylko, że ludzie sobie go chwalą za intergrację z mentalem. No i jest też Houdini (ulubony program małej grupki osób z tego forum :)), ale do wizualizacji się raczej nie nadaje.
CrimsonKing Napisano 28 Grudzień 2007 Autor Napisano 28 Grudzień 2007 Chyba XSI też jest na Linuxa Tak XSI jest ale tylko 32bit. Czyli co mi wtedy z moich GB ów. Zostaje Mayka która wydaje się być bardzo blisko OK tylko brakuje mi opinii ludzi którzy robili na niej coś z architektury, pozdr
piotrek Napisano 28 Grudzień 2007 Napisano 28 Grudzień 2007 W większości Maya używa się raczej do animacji czy modelowania organiki...
Destroyer Napisano 28 Grudzień 2007 Napisano 28 Grudzień 2007 Co myślicie o używaniu Mayi jako głównego programu do modelowania i wizualizacji architektonicznych. jest sopro ludzi co właśnie tak majki używają np tu przykład: http://tlggungor.cgsociety.org/gallery/546168/
Rekomendowane odpowiedzi