Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam, strona jest w rozdzielczosci 775x680px, u mnie na monitorze przy rozdzielczości 1024x768 wyggląda idealnie ale juz na wyższej np 1280x1024 jest malutka, jak zrobić żeby strona automatycznie się dostosowywala do rozdzielczosci monitora? i czy da sie coś zrobić z plikami graficznymi ktore na wyższych rozdzielczosciach bedą slabszej jakości?? z gory dziekuje za pomoc

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 6,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Teoretycznie odpalając plik swf bezpośrednio (tj. nie jako stronę html z umieszczonym flashem) to zawartość dopasuje się wymiarów okna, ale oczywiście raczej się to nie sprawdza.

Pewnie da się jakoś napisać w PHP wykrywanie jakiej rozdzielczości ktoś używa (jak to zrobić - nie pytaj mnie:) ) potem już tylko wykorzystać to albo żeby wybierana była odpowiednia wersja pliku (wada taka, że musiałbyś je mieć, co jest raczej niezbyt oszczędne i upierdliwe) albo ustawiany odpowiedni rozmiar umieszczonego na stronie flasha.

Co do grafik, z tego co sam się przekonałem, może być problem - jak dasz za małe to się rozpixlują przy dużych rozdzielczościach; jak dasz za duże, przy mniejszych rozdzielczościach będą wyglądały na poszarpane, pozostaje jeszcze również uzależnienie jakie pliki będą ładowane w zależności od rozdzielczości użytkownika.

Napisano

Pewnie da się jakoś napisać w PHP wykrywanie jakiej rozdzielczości ktoś używa

PHP jest jezykiem skryptowym wykonywanym w wiekszej czesci na serwerze. Aby badac rozdzielczosc lepiej uzywac JavaScriptu.

Napisano

Mozesz to ustawić w zakładce "Publish settings" we flashu. Nie mam flasha przed oczami, ale jeśli nie będziesz mógł znaleźć to sprawdzę.

Napisano

Możesz też zrobić dynamiczną stronę która się ustawi do rozdzielczości okna w którym odtwarzasz, potem przeskalowujesz grafikę wektorową, a elementy importowane jak png zachowujesz w naturalnej rozdzielczości, ewentualnie rozciągnąć i nałożyć blura :)

wszystko przez AS :) Zaznaczyć tylko trzeba ze musisz mieć odpowiednio zaprojektowaną stronę. Pozdrawiam.

Napisano

Po co java i wykrywanie rozdzielczości. Wystarczy animacje przypisać do dvi-a i w właściwościach ustalić procentowo wielkość względem rozdzielczości.

Napisano

wcale nie potrzeba do tego js ani php

mozna normalnie objectem(ie) i embedem(FF i Opra) osadzic flasha a zamiast wysokosci i szerokosci wpisac 100%

jesli chodzi o samego flasha to zeby nie ulegal przeskalowaniu nalezy wpisac cos takiego

Stage.scaleMode = "noScale";

a jezeli chcesz wyrownac go do lewej to

Stage.align = "TL";

pod F1 znajdziesz wiecej opcji...

a jezeli chcesz aby uklad strony tez sie dostosowal do wielkosci okna (czytaj jakis element ma byc na cala szerokosc/wysokosc)

to polecam zapoznac sie z funkcja onResize

pozdrawiam