Napisano 5 Styczeń 200817 l Witam, mam pytanie - czy da się, mając jakiś model, w Mayi wykryć na nim wszystkie n-wierzchołkowe polygony; Osobiście chciałbym wykryć wszystkie trójkąty i pięciokąty, ale przydałaby się metoda na każdą ilość :) dziękuję bardzo i czekam na odpowiedź :)
Napisano 5 Styczeń 200817 l jęśli dobrze pamiętam to opcja cleanup pomoże w tym, akurat nie mogę teraz sprawdzić ale jak nie dasz sobie rady to za jakiś czas coś spróbuje więcej powiedzieć :)
Napisano 5 Styczeń 200817 l select -> select using constraints, w zakładce properties masz order (tri, quads, nsided)
Napisano 5 Styczeń 200817 l oki już sparwdziłem, zaznacza tylko polygony powyżej 4 wertexów ewentualnie mozesz zaznaczyć wszystkie 4sided i odwrócić selekcje :D ale sposób peteRlo jednak lepszy :P
Napisano 19 Styczeń 200817 l // jakie face maja byc zaznaczane int $nv[] = {5, 4}; string $selection[] = `ls -sl`; select -cl; for($mesh in $selection){ int $i, $numFaces[] = `polyEvaluate -f $mesh`; for($i=0; $i int $nVtx = size(`getAttr ($mesh + ".f["+$i+"]")`)/3; for($n in $nv) if($nVtx==$n )select -add ($mesh + ".f["+$i+"]"); } }