Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czas wybrać fundusz... jaki byście polecali i czy warto sugerować się tylko pozycją w rankingach? Na razie zastanawiam się nad ING lub Generali ale może ktoś ma ciekawszy pomysł?

Pozdr.

• Odpowiedzi 19
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

ooo dobry watek..moj brat wlasnie tez musi wybrac i sie zastanawia miedzy ING a Allianz

Napisano

Fundusz emerytalny? Czlowieku daj sobie spokoj. Za te kilkadziesiat lat sladu nie pozostanie z Twoich wplacanych pieniedzy, nie mowiac juz o osiagnieciu wymaganych przepracowanych lat teraz gdy kroluje umowa o dzielo ktora sie nie liczy do lat pracy. Polecam olac fundusze i samemu gromadzic srodki. Wtedy napewno bedziesz wiedzial na czym stoisz, a nie jak w przypadku np. moich najblizszych, 700zl emerytury miesiecznie po ciezkich kilkudziesieciu latach pracy....

Napisano

jak chcecie to podam wam gg do kumpla który studiuje coś z tym związane i ostatnio siedzi w temacie tych funduszy. może wam coś doradzi, różne za i przeciw.

Fundusz emerytalny? Czlowieku daj sobie spokoj. Za te kilkadziesiat lat sladu nie pozostanie z Twoich wplacanych pieniedzy, nie mowiac juz o osiagnieciu przepracowanych lat teraz gdy kroluje umowa o dzielo ktora sie nie liczy do lat pracy. Polecam olac fundusze i samemu gromadzic srodki. Wtedy napewno bedziesz wiedzial co uzbierales, a nie jak w przypadku moich najblizszych, 700zl emerytury miesiecznie po kilkudziesieciu ciezkich latach pracy....

z tego co wiem olać się nie da. jakiś musisz mieć

Napisano
  • Autor
Fundusz emerytalny? Czlowieku daj sobie spokoj. Za te kilkadziesiat lat sladu nie pozostanie z Twoich wplacanych pieniedzy, nie mowiac juz o osiagnieciu wymaganych przepracowanych lat teraz gdy kroluje umowa o dzielo ktora sie nie liczy do lat pracy. Polecam olac fundusze i samemu gromadzic srodki. Wtedy napewno bedziesz wiedzial na czym stoisz, a nie jak w przypadku np. moich najblizszych, 700zl emerytury miesiecznie po ciezkich kilkudziesieciu latach pracy....

ehhhhh... gdyby się tak dało. Otóż od listopada pracuję na umowę o pracę więc pracodawca płaci składeczkę do ZUS, stąd też jeśli nie wybiorę sam OFE zostanie mi on wylosowany i tego wolałbym uniknąć. Czas mam do 10.01.2008. Oczywiście nie liczę na to żeby żyć jak król z emerytury ale jak już trzeba te składki komuś wpłacać to niech przynajmniej je dobrze inwestuje żebym na starość miał 750zł a nie 700zł :p

Napisano

Ja tam jutro z ING podpisuje, już zresztą nie ma czasu na zastanowienie... Parę nagród zgarnęli, no i ta satysfakcja, świadomy wybór, a nie losowanie. ;)

Napisano

Ja mam 2 filar w ING.. jak narazie jest w czołówce!

Jakby co to co 2 lata masz prawo do zmiany OFE

Napisano

Noooo, ja tez musze wybrac fundusz do 10 stycznia. Rodzice polecają polsat. Podobno dobry:)

Napisano

W ogole to czym się roznia te wszystkie fundusze? Tak generalnie to nie chce mi sie z roboty zwalniac zeby stać w zusie. Jest jakis naprawde fatalny fundusz ktory mogą mi wylosować?:)

Napisano
Tak generalnie to nie chce mi sie z roboty zwalniac zeby stać w zusie.

To Ci nie grozi, bo nie załatwiasz tego w ZUS, tylko w funduszu który wybrałeś. Żeby się zmieścić w terminie trzeba się udać do placówki lub telefonicznie umówić z przedstawicielem, na internetowo-korespondecyjne załatwienie sprawy już zbyt późno.

Napisano

Oczekiwana statystyczna długość życia mężczyzny to obecnie 71 lat. Wiek emerytalny- 65 lat. Czyli: zakładając że ktoś pracuje od 25 roku życia to przez 40 lat odkłada kasę po to żeby przez 6 lat dostawać emeryturę 700 z kawałkiem. Tylko mi się wydaje że coś w tych rachunkach nie teges ? Nawet zakładając że wszyscy doczłapią się do tej emerytury (prawie 50% nie dożyje) to nie lizną nawet 1/20 tego co wpłacili (o odsetkach nawet nie wspomnę). Przecież to złodziejstwo takie że powinno być nagrodzone jakimś specjalnym pomnikiem albo prezydenturą dla wynalazcy.

Żyję z umów o dzieło. Nie płacę ZUS i dopóki nie dojdę do wieku 45 lat- nie mam zamiaru tego robić (trzeba płacić przez 20 lat żeby być uprawnionym do otrzymania emerytury).

Napisano

W ING jest tak ze niewykozystane srodki z 2 filaru przechodza po smierci na czlonkow rodziny.. czyli zostaje taki maly spadek emerytalny dla matki, zony lub kochanki

Napisano

@RK

Myślę, że mało jest osób które opłacają ZUS z myślą o emeryturze... Życie może się jednak różnie potoczyć.

Napisano

ING, jesli ktos chce podpisac OFE czy inne filary, zapraszam na PW

Napisano

ja tez musze do 10.01 ;/ raczej podpisze z ING niz innymi... lipa... bo pracowalem i juz nie pracuje a podpisac trzeba ;/ glupi ZUS... ale wole wybrac sam niz mam byc losowany przez zaklad us ;p