Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Wie ktoś o jakimś tutorialu opisującym VrayAtmosphere? nawet bidne google niewiele potrafi pokazac na ten temat, generalnie interesuje mnie mozliwosc zrobienia mgły w vrayu.

bylbym bardzo wdzieczny

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

no ja wlasnie tez szukalem i nigdzie tego nie ma... 600-ny Post :P

Napisano

Jeżeli chodzi wam o optymalizację która jest w zakładce system, to dotyczy standartowej moaxowej mgły i obliczeń względem z-buffera.

Napisano
  • Autor

hmm widze ze nikt tego nie uzywa :/

nie mam pojecia do czego to jest (nazwa VrayAtmosphere) sugerowala mi ze moze to odpowiadac za mgłę albo coś podobnego.

(to nie są wiadomości z jakiegos oficjalnego źródła, nawet nie wiem czy to ma tak działać)

"studio testowe" (heh nieco szumnie jak na boxa ze skasowaną górą, i odwróconymi normalnymi)

rys0:

atmospheretest1oh5.jpg

ale co mnie wkurzało w zwykłej maxowej mgle to niepoprawne odziaływanie na nią GI z vraya (rys1)

atmospheretest5bq9.jpg

(nie szukałem zadnego tutoriala na ten temat, bo nie specjalnie mi to bylo do szczescia potrzebne, ale akurat teraz jest wiec potestowalem sobie nieco i oto wyniki)

VrayAtmosphere mozna znalezc tutaj:

ustawieniayt7.jpg

no więc do tego co ponizej doszedłem sam:

Ustawilem w Environment tak jak na obrazku ponizej wszystko:

enviwq6.jpg

i efekt jest taki: (samo VrayAtmosphere)

atmosphereprepassjpgmd1.jpg

a tak to wygląda po nałożeniu w Photoshopie (tylko włożyłem Atmosphere na 1 warstwe i pokombinowalem z opcjami krycia, nie pamietam juz co ustawilem szczeze mowiac, noc byla, a reszte na nizszą warstwe)

gotowephotoshopqs8.jpg

fakt szału nie ma, ale moze sie przydać kiedyś do czegoś :) no i wiem jak tego użyć teraz :) i oczywiscie jesli by sie tym pobawic dluzej w Photoshopie pewnie efekt bylby duzo lepszy (jak mowie mi zajelo to cale 30 sekund, - bez maski ani niczgeo podobnego, uzywajac masek zapewne dalo by sie duzo lepszy efekt osiągnąć)