Napisano 17 Styczeń 200817 l Witam Z okazji przejscia z 3D Max na XSI ( wymog pracodawcy) potrzeboje pomocy szanowych grupowiczow. Zajmoje sie animacja postacie wiec oczywiscie mam zwiazane z tym problemy po przejsciu na nowy soft. Uzywam do rigowania i animacji wbudowanego Biped Rig. Niestety nie jest idealny :) Nie ma rozciagalnych kosci. Czy jest jakas metoda na stretched bones? Zakladajac ze nie jestem programista i na skryptowaniu sie nie znam. I czy wogole sa jakies inne systemy do rigowania na XSI poza BipedRig? Pozrawiam
Napisano 17 Styczeń 200817 l Takie kości są . Nie używałem ich ale natknąłem się w manualu . Tylko nie potrafię powiedzieć w jakim temacie.
Napisano 12 Luty 200817 l Stretch bones nie jest dostępny z menu. Ale bardzo łatwo można sobie go samemu przygotować zgodnie z poniższym opisem. 1. tworzymy nową kość 2. tworzymy null'a. 3. Dajemy Constrain Position efektora kości do null'a. 4. W ustawieniach kości dla parametru Lenght wpisujemy bardzo prosty skrypt ctr_dist( root., null. ) Spowoduje to wpsianie w rozmiar kości dystansu pomiędzy root i null. I w ten sposób dostajemy Stretch Bone :) Poniżej obrazek dla ułatwienia. Pytanie drugie: Żaden system do rigowania nie jest idealny :) A więc trzeba sobie też samemu pogrzebać. Ja używam tylko biped guide. Czytałem że dla XSI zrobili CAT. Pozdrawiam
Napisano 13 Luty 200817 l Autor Dziki bardzo!! I przepraszam ze dopiero teraz dziekuje. Wczesniej nagla zmian softu i porot do XSI :) Dzieki bardzo przydatne.